Kakelotteri og sang
Kakelotteriet er den økonomiske bunnlinja i mange frivillige organisasjoner , idrettslag , sangkor, sanitet og korps
All er ute etter å skaffe penger i ei kasse som stadig truer med å renne tom.
Nå har den generelle velstandsøkinga gjort at folk flest er mer villige til å betale høyere egenandeler til aktivitetene de selv er med på, men det er som regel likevel ikke nok ikke til å fullfinansiere drifta. Pengene må komme fra flere kilder. Derfor er kakelotteriene fortsatt en nødvendig post på budsjettene, Sammenlikner vi dagens kaker med dem som prydet stativene for noen år siden, kan det synes som om gullalderen for kakelotteriene er forbi. Konfektesker og twistposer har nå ofte tatt kakenes plass i reolene.
En gang var det to kaker pr. hundre lodd. Nå er det gjerne bare 033 som gir gevinst og dermed er vinnersjansen blitt halvert. Kakelotteriene er prisgitt den lokale kjøpmannens velvilje. Han holder lokale, plasserer lotteriet sentralt ved utgangsdøra, og sørger dessuten for at kakene kommer inn på kjøla hvis lotteriet strekker seg over to dager.
Nå er nok loddkjøperens glede over å støtte en god sak større en forventning om å få ei godkake til kaffen. Og det kommer høylytt til uttrykk hver gang en neve gevinstfrie lodd kastes i søppelkassa.
I Sylling er kakelotteriet på Holsfjorden Spar, tidligere Juvet matsenter et fast innslag ved ukeslutt. Og en uanselig, håndskrevet plakat annonserer lotteriets formål.
Grethe Strøm i Sylling Sangkor booker seg tidlig inn på kalenderen til kjøpmann Odd Arne Vangen. Det er mange om beinet og her gjelder regelen om først til mølla osv.
En lørdag i november ville sangkoret gjøre litt gjengjeld for over 30 års velvilje fra kjøpmannens side. Derfor stilte sangerne opp ved kassene og holdt en mini-konsert. På helgeshopping kom også ordfører Ulla Nævestad, som ikke bare støtter lokalbutikken, men som ved sitt blotte nærvær på utallige korkonserter også har vist at hun er fan av hjembygdas sangkor. Dermed ble det sang til akkompagnement at strekkodeleserens hissige pip. En vakker takk til både kjøpmann og sambygdinger for at de år etter år er med på å gi sangen vinger i Sylling.