Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cfc03e7cfd497bcb15c6382592c5d981

Svak dømming i lavere divisjoner?

Eller er det andre ting som kan rettes på?

 
Jeg har sett en anseelig mengde fotball i de lavere divisjoner den siste tiden. Kvaliteten er høyst varierende – tidvis ganske bra, men som sagt varierende. En av de tingene som slår meg er det enorme fokuset på dommeren.

Det er ikke bare Vangen og Helgerud i tippeligaen, som pådrar seg verdens vrede gjennom flagging og blåsing med eller mot. I den lokale fotballen er fokuset på kamplederen enormt. Det er nesten ikke en situasjon på banen, uten at halvparten av spillerne stopper opp og hyler sin tolkning av regelverket mot mannen med fløyta. Er det kroppskontakt, kan du banne på at det blir reaksjoner, enten for mer eller for mindre fløyting.

Så kommer det store hjertesukket fra meg som står med kamera på sidelinja. Jeg har aldri sett en dommer omgjøre en avgjørelse etter protester, aldri! Jeg har sett tusenvis av fotballkamper, og har aldri sett en eneste dommer ta protestene til følge. Det betyr ikke at dommeren alltid har rett. Det betyr bare at det er lurere å fokusere på ballen, enn på fløyta.

Synkront med den enorme protestviljen på banen, er fokuset på spillet ofte nesten fraværende. Spisser sover når lagspillere slår fine gjennombruddspasninger, men når de en sjelden gang blir blåst av for offside reagerer de på sekundet. Hva med å flytte konsentrasjonen til neste ball, fremfor å blåse alt adrenalinet på 30 sekunder fellesdømming?

Bør man ikke på et tidspunkt i livet, der det er avklart at man ikke blir hverken proff eller god, prøve å ha det moro med hobbyen sin? Mange spillere bruker uforholdsmessig mye energi på å kjefte, banne og krangle med alt og alle. Om man i tillegg taper, kan det ikke være mye moro å spille fotballkamp?

Når det er sagt er det mye rar dømming. Uten assistentdommere og løpskraft, er det mange dommere som sirkler rundt midten og tar det på omtrenten. Det betyr at om du er pluss/ minus 10 meter fra offsidelinja, er det ofte bingo om det blåses eller ikke. Uansett er ikke dette noe argument for å bruke all verden tid på dommeren. Jeg er sikker på at den beste muligheten man har til å påvirke dommeren, er å sende over kapteinen og legge fram saken med en posjon folkeskikk.
Forrige artikkel:Vant på dårlig dagNeste artikkel:Krass kritikk av asylmottaket
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode