Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ce3132c6f219a9d2ed64db569a87843b

Aktiv helt til slutt

Knut Brenna, dirigent, instruktør, kulturprisvinner, men også aktiv idrettsutøver og innen idrettsadministrasjon, har satt dype spor etter seg. Han ble 86 år -

Ikke bare var han blant de første som mottok Kulturprisen, han fikk også hederstegnet for dirigenter fra Norges Musikkorpsforbund. Han er æresmedlem i Nordal Skolekorps og Hennummusikken.

Han var mangeårig dirigent i Lierskogen Sangforening. Brenna var den første dirigenten i Hegg skolemusikkorps fra 1952. Han var dirigent for Nordal Skolekorps som han også startet opp i 1961. Etter at han sluttet som dirigent, fortsatte han som instruktør i mange år i skolekorpset.

Da Hennummusikken gjenoppstod i 1988 var klarinettisten på plass. Liernett siterte han så seint som i 2004 i forbindelse med en tur rundt i Lierbygda. 79-år den gang, hadde selvfølgelig kommentarer å kommme med:

Les denne: http://www.liernett.no/2939-daarlig-publikumsoppslutning

- Så seint som ved julegrantenningen ved Hallingstadtunet før jul førte han taktstokken, da Hennummusikken spilte, forteller sønnen Tormod. - Han har vel aldri slutta med musikken, sier han.

Marsjkomponist og dirigent

Ved fakkelstafetten i 1993 sørget Knut Brenna for at høytideligheten ved Th Haugs fødested i Årkvisla fikk en fin ramme. Han hadde komponert en ny marsj. Brenna, som selv var en habil kombinertløper og langrennsløper, var en beundrer av Norges første store vinterolympier. Marsjen hadde innslag av hornsignal, for å antyde hopperens vei mot store lengder og olympisk heder. Man kan også gjenkjenne toner fra både Drammenssangen og Liersangen, og til og med toner fra både den norske og den franske nasjonalsangen.

Brenna komponerte også en marsj med tittel "Jubileumsmarsj" til Nordal skolekorps sitt 30 års jubileum i 1991.

Han ble født i Brenna på Lierskogen, og vokste opp i en søskenflokk på sju. De mistet sin mor i tidlig alder, og de ble godt vant med hardt arbeid for å klare seg. Det lå derfor godt til rette for idrettslige aktiviteter.

I Brenna var det også mye sang og musikk. Deres far Aksel var aktiv innen sang og musikk. Dirigentkarrieren startet tidlig. - Jeg er jo temmelig sjøllært, sa Knut i et intervju med Lierposten i 1993. Han mintes et dirigentkurs like etter krigen i regi av Norges sang- og Musikkråd. - Jeg slapp til èn gang, det ble de mer kjente dirigentene som, for eksempel, Sverre Bruland (senere Kringkastingsorkesteret) som praktiserte.

Da Nordal skolekorps ble stiftet var det lett å ty til Knut, som nå hadde to gutter på skolen. I de første årene fantes det ikke kopimaskiner, noter måtte skrives for hånden. Oleiv Sørlie var blant annet formann og reiseleder for korpset. - Knut var en fin kar som gjorde alt selv, han instruerte og dirigerte. Han forteller om to turer til Fallkøping og en tur til festival i Trondheim der korpset var en av to korps som ble tatt ut til å representere Buskerud.

I hele sitt yrkesaktive arbeidet han i kolonialbransjen, først som handelsbetjent ved Heien Handelsforening, Lierskogen, bestyrer ved Bragerøen samvirkelag, handelsreisende ved engrosfirmaet Brødr. Nielsen i Drammen som seinere gikk inn i Asko.

Idretten

Knut har også vært meget aktiv både som utøver og tillitsvalgt i Lierskogen Ski og Ballklubb (stiftet 1931 og nedlagt 1955), Lier I.L (stiftet 1955) og Lierbygda O-lag. Han var i mange år blant de sterkeste representasjonsløperne i klubben like etter krigen. Han ble også engasjert i den nye klubben, Lier IL, som ble stiftet i 1955. Skjeggerudbakken som ble åpnet i 1962 var ett prosjekt han deltok i. Sønnene Tormod og Sigmund ble ikke bare ivrige musikere, men også skiløpere. Sigmund ble norgesmester i hopp og be nr 2 i kombinert i Trondheim i 1967. Selv deltok han i Ulveløpet hele 34 ganger, og han gikk også Hauern 10 ganger.
Knut var formann i Lier IL i 1968

- Jeg så han ta på seg skiene noen dager før han døde forteller Arne Opsahl, venn som samarbeidet tett med han i Lier IL i mange år. - Jeg hadde fått tak i en DVD som viste hopprennet i Vikersundbakken i 1936, forteller Opsahl, - men den vi fikk aldri sett på sammen.

Forrige artikkel:Liertoppen bløffer fortsattNeste artikkel:Årets beste omgang
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Onsdag 18. januar 2012 15:56: Kathrine Brenn
Hvil i fred verdens beste bestefar
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode