Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Balanse

Ukens andre petit er ved Rune Elven


Jeg har behov for balanse i livet.

En gang, mens jeg ennå så på ungdomsprogrammer på tv, og lørdagskvelden var ukas eneste godteriorgie, gikk det greit. Det ukentlige sukkersjokket var sikkert slitsomt for omgivelsene, men en gang i uka var innenfor grensene for tolererbart.

Så kom oljeeventyret, og med det billig brus. Vi fråtset fra morgen til kveld, og når jeg tenker tilbake, tror jeg siste halvdel av åttitallet var et eneste langt sukkerkick. Ikke rart jeg hadde problemer med å konsentrere meg om skolearbeid. Da klokka krøp mot nitti var jeg helt på kjøret. Skoledagene ble startet med en king size Snickers og ekte cola – light var for folk med kviseproblemer.

På den tiden var jeg i ferd med å avslutte videregående, og karakterene lyste av hyperaktiv og ukonsentrert. Noe måtte gjøres. Det var på den tiden jeg virkelig begynte med røyk og kaffe. Det fine med røyk og kaffe, er at de balanserer hverandre. I alle fall mener jeg å ha hørt det en gang. Du fyrer opp systemet med koffein, og balanserer det igjen med nikotin. Denne resepten hadde mange positive bieffekter.

For det første var tennene igjen sunne og friske, om enn så gule. For det andre trengte jeg ikke lenger å sove noe særlig. Når jeg følte meg trøtt bøttet jeg ned 2-4 kopper kaffe, og når kaffedarret kom var det bare å røyke. Denne medisineringen var uglesett i klasserommet, så jeg flyttet inn på kafé. Det medførte en del ugyldig fravær fra skolen, men jeg fikk mye igjen – blant annet traff jeg likesinnede.

Dum som jeg var etter å ha sittet på skolebenken i årevis, praktisk talt uten å få med meg en millimeter, måtte jeg kompansere med snobberi. Plutselig satt jeg oppe og diskuterte opera, rødvin og klassisk litteratur med den lokale åndssnobben. Ingen av de som kunne sitere Nietzsche i en alder av 17, har ikke drevet det spesielt langt. Sånn er det med den saken. Jeg har forlengst innrømmet at jeg ikke har særlig glede av å diskutere verken vin, opera eller klassisk litteratur, selv om jeg er enig med Nietzsche I mer enn en ting.

Fortsatt driver jeg med kombinasjonen koffein og nikotin. Jeg skulle gjerne droppet begge deler, men sliter med å finne noe god erstatning. Kanskje burde jeg stikke innom fastlegen og be henne skrive ut noe som virker oppkvikkende, noe som virker beroligende, noe som får meg til å sove når det trengs, noe som får meg opp om morgenen, og diverse motmidler mot eventuelle bivirkninger. Jeg vet man kan leve balansert på frukt, grønt og kildevann, men det lille som er igjen av åndssnobben I meg nekter å involvere meg med mennesker som diskuterer litteratur over ei gulrot. Det er nesten så jeg iver meg på brusen igjen. Kanskje kan jeg motvirke sukkersjokket med en skvett brennevin?

1 kommentar

Onsdag 19. mars 2008 23:48: Arnstein Kongshaug
Det må da være dumt for nettavisa at du skal slutte, Rune. Men når du snakker om brennevin, sukkersjokk og koffein..... og litterære diskusjoner.... Jeg vet du vet hva karsk er. I tilegg til oppkvikkende koffein får man i seg sløvende alkohol i selvjusterende passelige mengder og føler man for sukker smaker dette alldeles greit i. Dessuten blir det liksom ikke noe problem med snakketøyet med et par slike innabords; da har en ikke noe i mot å diskutere hverken puling eller Nietzsche. Så dropp fastlegen og ta deg en karsk. Så det så :-)

Flere saker fra arkivet

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Stump’n elevbedrift med suksess

Helga Lerkelund, Stine Sørensen, Silje Lillegaard, Cathrine Clausen og Kine Svendsvoll utgjør Stump’n UB (ung bedrift). Jentene tilbyr en selvlaget forestilling der målgruppen er niendeklassinger. Kostnadene deler skolene fifty-fifty med helse – og sosialdepartementet. - Og overskuddet håper vi å kunne bruke til en studietur, gjerne til London, sier jentene som knapt har to minutter mellom hver av de fem forestillinger på Tranby skole.

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Opprør mot snobberiet

I Ukens petit forteller Tonje Evju om da hun ble invitert til losjen.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Brakseier i Norgescupen

Til tross for problemer med bremser, var ATV-kjøreren Tor-Erik suveren på Bjørkelangen i helga.

Nå er Vista her

Det er fem år siden Microsoft kom med noe særlig nytt på operativfronten. I dag fikk jeg den nye Vista inn på maskina - var det verdt å bruke en dag på å bytte system?

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Åpen scene!

Nok en gang var det duket for ”Åpen Scene” på Gamle Hegg i kveld - et begrep som blir mer og mer kjent blant bygdas befolkning.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Tar en runde til, pappa

Skiglede, vaffel og saft er suksessoppskriften for skikarusellen på Øverskogen.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Thank you very much

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Vil nekte ansatte å røyke

Lier kommune vil ikke lenger betale folk for unnasluntring.

VESTSIDEVEIEN

Det var tragisk den trafikkulykken som skjedde i Vestsideveien sist uke.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Nestentabellen

Det er alltid mulig å finne lyspunkter

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Vi besøker Liers spisesteder: Vaffel-Per

Varme, nystekte vafler og burgere går unna hos Vaffel-Per hos Maxbo ved Amtmannsvingen. Han driver kafeen i den ene av Liers to bygningsartikkelbutikker med eget serveringssted.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Dekkskift og rømmevafler

I morgen må du ha lagt om til sommerdekk - Nam Van Pham, som driver bilverksted i Sylling hadde dekkskiftedag i dag.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Stavbrudd i Birken

Først var han svært uheldig, men kaffe og Cola hjalp for Martin Skaugen fra Sylling -

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Orrhanaleik i vestmarka.

Da jeg ble invitert på Orrhanaleik var jeg ikke vanskelig å be. Dette må være skogens opera, og min første tur ble en opplevelse over forventet. Ikke mindre en 10 orrhanaer holdt ei imponerende forestilling fra klokka 5 i morges.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Åse S. Ødegård,skriver støtt

"Det strøymer på meg, så eg knapt kan anda"

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Let there be light

Med fare for å trette noen prøver jeg en til.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Jeg, en kultivert rødvinskvinne

Jeg liker rødvin slik som damer i min alder gjør --

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Et klassisk turmål

Utsikten fra Storsteinsfjell på cirka 540 meter over havet bør oppleves --

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.