Jeg liker rødvin slik som damer i min alder gjør --
Freya
(tekst), Torger Almaas, ill foto
(foto)
Vin er kultur, spesielt rødvin. Rødvin er jo en del av det å være vellykket voksen yrkeskvinne, spesielt om det er årgangsvin.
Et glass vin er kultur. Før i tiden tok man seg en kaffikopp med naboen. Det er ut. Det assosieres med kjærringer som sitter bak gardinene og snakker om de andre kjærringene. Slarvekultur. Fysj!
Et glass rødvin etter jobben med kollegaer for å diskutere strategi, slik skal det være.
Eller kveldstreff med venninner og en flaske rødvin som ukonvensjonell ramme rundt våre kvalifiserte høykulturelle tema. (mann og barn!)
Rødvin er kultur og det er helt akseptabelt å bytte ut kaffen og kakene med et glass rødvin om kvelden. Det er vel tross alt bedre med et glass vin i ensomhet enn å trøstespise i ensomhet. Det siste er jo patetisk, ikke sant?
Hvem er det som ikke tar seg et glass rødvin til maten, til nyhetene eller debattprogrammene?
Et glass rødvin daglig for god helse. Tja eller to…
Alkoholisert eller kulturell?
3 kommentarer
Søndag 5. april 2009 20:02: Runar
Sannheter om vin:
1) Ingen drikker bare ett glass selv om de sier det. Tre-fire glass er nærmere sannheten.
2) Drikker man en flaske rødvin 3, 4 eller 5 ganger i uka er man kultivert. Drikker man en six-pack øl like ofte er man alkis (selv om det er omtrent samme mengde alkohol og akkurat like avhengighetsskapende).
3) Jeg drikker rødvin kun fordi jeg liker smaken... Ja særlig! Alle som drikker alkohol er mer ute etter virkningen enn smaken.
Mandag 6. april 2009 10:43: Yngvild
Problemet er jo at all alkohol til syvende og sist har negative helseeffekter og stadig nyere undersøkelser konkluderer med at alkohol, selv i moderate mengder er skadelig for kroppen. Og særlig for kvinner, er det påvist at alkoholforbruk øker risikoen for brystkreft betydelig: "mer enn 10 gram alkohol pr. dag har en risikoøkning på 70 prosent, sammenlignet med ikke-drikkere. Brystkreft er knyttet til høy utdannelse, høy sosial status, høy inntekt, dette er kjent fra både norske og internasjonale studer."
http://www.fmr.no/alkohol-og-kreftrisiko-saerlig-brystkreft.328195-52410.html
http://www.aftenposten.no/helse/article593670.ece
For min del er grensen mellom alkoholisert eller kulturell ganske gjennomsiktig. Jeg tror aksepten fort kan lokke mange i avhengighetsfella, og jeg har selv kjent at vanen er fornøyelig. Runar mener smaks-argumentet ikke holder, der er jeg delt; folk drikker nok rødvinen sin fordi den ligger godt over tunga, men den lette påfølgende rusen er heller ikke å forakte.
Argumentene for å ta seg et glass vin er like halvhjertede og aktuelle som de for å røyke. (selv om man ikke kan dra kulturell-kortet når man kjøper seg ei pakke petterøes, men kanskje sigarer?) -dette fortjener jeg etter en lang dag! -dette har jeg hørt er bra for helsa! -det er bare ett eller to glass! (som utgjør max anbefalt alkoholinntak for kvinner pr. dag)
"Alkoholisert eller kulturell" er absolutt oppe for debatt, men det burde være liten tvil egentlig; sideeffektene gjør at hvertfall jeg vil søke å være kulturell på andre vis.
Mandag 6. april 2009 16:29: Observatør
Alkohol er som visse tilsetningsstoffer til bensin. Motoren går noe bedre den første tiden, men holdbarheten blir sterkt redusert.
En tilsvarende, men enda sterkere effekt kan oppnås ved bruk av diverse andre narkotiske midler.