Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: af9065fac1e24b95eed85b523db7c270

Tid for vareopptelling

Blir mottakere av helse- og sosialtjenester registrert som hyllevare?

Åpent brev til alle kommune- og fylkespolitikere i Buskerud

Det er snart tid for vareopptelling. Tidligere var det døde objekter som ble telt opp, men nå skal alle som trenger bistand fra helse- og sosialtjenesten i kommunene også registreres! IPLOS kalles dette nasjonale registeret (Individbasert pleie- og omsorgsstatistikk) som skal registrere selv de mest intime vanene. Man måles på en skala fra en til fem på i alt 17 spørsmål. Blant annet:

• Om en person vasker, tørker og steller hele kroppen. Bruker vann, passende midler og metoder.
• Om personen planlegger og utfører tømming av tarm, blære og intimhygiene ved menstruasjon, tørker seg nedentil og vasker hender.
• Om personen tar på og av seg klær og fottøy i rekkefølge, finner fram og velger i overensstemmelse med klimatiske og sosiale forhold.
• Om personen spiser servert mat på en kulturelt akseptabel måte. Fører mat og drikke til munnen og svelger.
• Om personen mestrer samhandling med andre mennesker og handler i overensstemmelse med sosiale regler og sedvaner. Har kontroll over fysisk aggresjon og ukritisk væremåte overfor seg selv og andre.

Spesielt disse spørsmålene mener vi i Norges Handikapforbund er særlig krenkende og diskriminerende.
Til deg som får bistand: Visste du ikke at du har blitt registrert, sier du? Ta det med ro! Du trenger ikke å gi ditt samtykke! Disse opplysningene skal jo bare ligge i et nasjonalt register! Dessuten har jo ikke ansatte i kommunen så mye annet å gjøre enn å gå rundt for å registrere alle som trenger bistand. Viktige spørsmål om du for eksempel. trenger hjelp til gulvvasken?
NHF Oslofjord Vest (Buskerud, Telemark og Vestfold) vil oppfordre alle Kommune- og Bystyrer i Buskerud til å nekte å ta dette registeret i bruk før spørsmålene er til innbyggernes beste for at de skal få så god bistand som de har behov for. Vis respekt for deres innbyggere! Nittedal kommune i Akershus vedtok i kommunestyret 25. september i år å ta avstand fra IPLOS-registreringen. Vil Buskerud-kommunene gjøre det samme? Send gjerne et opprop til Helse- og omsorgsdepartementet der dere ber departementet stanse IPLOS-registreringen inntil den er vesentlig positivt endret.

Gunn Perry
Regionleder i NHF Oslofjord Vest

Forrige artikkel:Ny uavgjort for LierNeste artikkel:Stempeltreff i Lier
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode