Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Afrikareisen helt spesiell

Det sier Gunn Irene Torsdatter Trøen som sammen med Marius N. Kristiansen fikk Månedens blomst for sitt arbeid med Kenyaprosjektet.

Men ungdommene må dele æren sammen med flere i både Lier og Buskerud Røde Kors.

- Kulturen er annerledes, spennende dyr, deilig mat, og alt er mye større en i Norge. Synet av Mount Kenya er helt fantastisk, og vi var heldige som fikk være i nasjonalparken ved foten av dette majestetiske fjellet. Undervisningen gikk bra, vi lærte mye vi også, og det er det som er meningen med vårt twinningprosjekt, dele erfaringer og lære av hverandre. Vi har blitt kjent med mange utrolig gjestfrie og gavmilde mennesker, forteller Gunn Iren Torsdatter Trøen.

Liungene oppsummerer her det femårige prosjektet med sine venner i Afrika. Det har vært årlige utvekslinger mellom Buskerud Røde Kors og den lokale Røde Korsgruppen Nyeri Red Cross, Dunca nær Mount Kenya. - Norges Røde Kors har fått nå gitt grønt lys for at Buskerud Røde skal fortsette i fem år til, sier Gunn Iren Torsdatter. Budsjettet er på 100 000 kroner årlig, hvorav 20 000 kroner er satt av til reiseutgifter. Men de måtte betale litt av reisen selv, innrømmer liungene og smiler i det de tilføyer - det er jo en spennende form for ferie. De understreker at de læring skjer begge veier. Kenyanerne er dyktige på guiding og utrolige oppfinnsomme. De er dyltige på å utnytte sinse ressurser uten bruk av tekniske hjelpemidler som, for eksempel, helikopter og kjøretøy.

Gruppen fra Buskerud Røde Kors bestående av Eirik Kartbråten, Bjørnar Bø og Stein Øvereng og liungene Gunn Iren Torsdatter Trøen og Marius N. Kristiansen reiste til Kenya den 30. mars. De ankom Nairobi kl 22.50 etter over 16 timers reise.

Dagen etter dro de til Kenya Red Cross Federation Office, for et møte med representanten fra Norges Røde Kors, Ingrid Fossland. De fikk en sikkerhetsbriefing og praktiske opplysninger i forhold til oppholdet. Deretter dro de videre til Nyeri. Den 1.april møtte de ved Kenya Wildlife Service sitt hovedkontor, ved foten av Mount Kenya.
38 deltakere på kurset ble fordelt på disse gruppene; Nyeri Red Cross:Mount Kenya Rescue group, Nyeri Red Cross:Youth , Nyrei Red Cross: First Aid Group, Nyeri Red Cross: Board og Kenya Wildlife Service

Temaene denne dagen var kommunikasjon, oppbygging av redingstjenesten i Norge, ansvar, alarmering, responstid, hvordan de løser ulike situasjoner: gruppeoppgaver, fem punkts ordre

Rapport
Liernett bringer her et utdrag fra rapporten til Buskerud Røde Kors:

På de følgende dagene ble det kurset innen temaer som kart, kompass, avstandsbedømmelse, organisering av søk og søkemetod.. Videre kjente operasjoner for Røde Kors- folk; bysøk, manngard, stisøk med flanke, stisøk uten flanke, sirkelsøk, begreper som egensikkerhet HLR (hjerte- lungeredning, Fremmedlegeme, sideleie/stabilt sideleie undersøkelsesdrill, hode, nakke og ryggskader, blødninger og hypo/hypertermi

I ei ringløypa på en annen kursdag demonsterte og øvde de hva som måtte gjøres ved brudd, spjelking og legging av fatle, hodeskade, blødning, brannskader akuttmedisinske tilstander.
I en ny ringløype ble det trent på båresurring, båreløype, løfteteknikk , improvisert båre, knuter og stikk og revurdering av pasient under transport
Øvelser og kursopplegg ble evaluert i plenum

- Så var det utdeling av diplomer og nøkkelringer til alle deltakerne og overrekkelse av utstyret vi hadde med til fjellgruppa, forteller Gunn Iren og lister opp det sokm ble gitt:10 soveposer, 10 liggeunderlag, 4 kikkerter, 1 mobil telefon, 1 jervenduk, 2 redningsduker, 2 båretau, 3 førstehjelp sekker, 4 store sekker, Diverse førstehjelpsutstyr både til øvelse og beredskap, 12 førstehjelpsbøker, 1 videokamera, ullgensere, regntøy, luer og skjerf og bukser

- Faith, formannen i Nyeri Red Cross , Duncan, Kassereren i Nyeri Red Cross og George, leder for førstehjelpsgruppa takket oss for besøket og presenterte oss for sjefen for Kenya Wildlife Service og hans nestkommanderende, hvor det ble ovverakt gaver på vegne av Nyeri Red Cross, som takk for at vi fikk holde kurset i nasjonalparken, og deres hovedkvarter.

Vi vil også takke alle Røde Kors-avdelinger, alle bedrifter og privat personer som har bidratt, står det i rapporten.

Det vil fortsatt være muligheter for å bidra, da det skal planlegges nye turer, hvor vi kan håpe å sende med enda mer utstyr som kan brukes i deres redningsoppdrag i fjellet.

Les denne artikkel på Liernett: http://www.liernett.no/3576-laerer-av-hverandre

Under sees glimt fra kursdagene (Foto: Privat)

Liernettblomsten

Flere saker fra arkivet

Forlenger femårig prosjekt

Sammen med tre kolleger i Buskerud Røde Kors reiser Gunn Irene Torsdatter Trøen Samuelsen og Marius N. Kristiansen i Lier Røde Kors til samarbeidspartnere, Nyeri Red Cross i Kenya den 30. mars.

Lærer av hverandre

Lars Larson, Veronika Hovde og Gunn Irene Torsdatter Trøen fra Lier har deltatt i ei gruppe fra Buskerud Røde Kors som jobber i et prosjekt med Røde Kors i Kenya

Ingen stygge skader

Både de to olabilkjørerne og Røde Kors-mannen kom bare lettere skadet fra uhellet.

Lyser innsatsvilje

Årsberetningen for 2009 til Røde Kors Hjelpekorps forteller om imponerende 9 000 timers aktivitet til et tjuetalls medlemmer --

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

- Trenger flere bøssebærere

Lier Røde Kors ber folk om å ta godt i mot bøssebærerne onsdag kveld.

Lier Røde Kors til Utøya

Lier Røde Kors Hjelpekorps rykket ut med mannskap og båt for å hjelpe til ved Utøya fredag kveld.

Rebusløp er fortsatt populært

Hele 19 mer eller mindre fulle biler deltok i helgens rebusløp i regi av Lier Røde Kors.

- Ingen skjønte dimensjonene

Det sier Marius M. Kristiansen, hjelpekorpsleder og leder Per Lier i Lier Røde Kors om oppdraget som liungene fikk fredag kveld. Begge uttrykker stolthet over medlemmenes innsats under redningsaksjonen.

Kommunen hjelper også ofrene

Liungene støtter ikke bare via Røde Kors sine bøssebærere, men det blir høyst sannsynlig også bevilget et beløp av kommunale midler i morgen.

Lier hjelpekorps til topps

Lier hjelpekorps gikk videre til NM etter distriktsmesterskapet i førstjhjelp i Sylling i helga.

- Ikke så mye vi forventet

Det sier Per Lier (på bildet), leder i Lier Røde Kors, etter innsamlingsaksjonen i går.

Møtte Kronprins Haakon

Adiam Misagha (tv), bosatt i Lier, viser bildet av seg selv og kronprinsen nær Galdhøpiggen til to klassevenner ved Lier voksenopplæring.

Å lære folk førstehjelp

Det var formålet for Sylling Røde Kors Hjelpekorps, da det ble stiftet vinteren 1968

Innsamling til ofrene på Filippinene og i Vietnam

Vi ber nå om støtte til hjelpearbeidet for den rammede befolkningen på Filippinene og i Vietnam. Hundretusener har mistet sine hjem og trenger akutt hjelp.

23 000 kroner til Haiti

Formannskapet bevilget torsdag enstemmig kr 1 pr innbygger til Lier Røde Kors` innsamlingsaksjon.

Til topps på Galdhøpiggen

Amanuell Habte studerer kartet og og ønsker kona Adiam lykke til når hun sammen med med sin gruppe skal bestige Norges høyeste fjelltopp i morgen.

Bruk den digitale innsamlingsbøssen!

Hjelp oss å støtte Røde Kors`nødhjelpsarbeid på Haiti!

Savnete gutter ble funnet

Leteaksjon etter to tenåringsgutter, ble satt i gang i kveld, og etter kort tid ble de funnet i god behold nær Eiksetra

Rekordoppslutning

Denne unge pilkefiskeren er en av et tusentalls friluftsmennesker som var i området rundt Eiksetra i dag

Uhell i Sylling Grand Prix

Tre personer skadd etter olabilløp under JordbærEventyret i Sylling

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

- Ønsker en sann folkekirke

Hilde-Solveig Trogstad Johnsen (21), opprinnelig fra Drammen, men nå bosatt i Lier, ble valgt inn til bispedømmerådet i Tunsberg bispedømme under høstens kirkevalg.

Ett år etter Mangfoldsåret

Lier er blant fylkets aller største innvandrekommuner, men hva har skjedd siden Mangfoldsåret?

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Arrangørsuksess

Vidar Eriksrud og sønnen Ole Vidar var blant skiløperne som var fornøyd med årets Lierrenn.

Mann funnet i god behold etter leteaksjon i Sylling

Røde kors og politi lette i natt etter savnet mann. Mannen ble funnet i dag morges klokka 6.

Kom deg ut dagen

Drammen og Oplands Turistforening (DOT) og en rekke medarrangører inviterer til aktiviteter rundt Eiksetra i dag

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Eventyrlig i Vestmarka

Mange boltret seg i nysnøen i dag, slik som denne familien her ---

Fint mål for søndagsturen

På søndag kan det være fristende med en skitur i Vestmarka når denne døra blir åpnet igjen --

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

- Kjempegøy på fotballskole

- Marte, kan du skrive navnet ditt her? Ivrige fotballrekrutter har hatt noen fine dager på Stoppen under Liungens fotballskole

Sommerens geografinøtter

Liernetts lesere ble utfordret med 12 geografiske spørsmål i sommer. Her er kommer konkurransens fasitsvar.

Brannstasjonene åpner dørene for publikum 22.september

For sjette år på rad skal El-tilsynet, brannvesenet og If forsikring inspirere barn og voksne til å gjennomføre brannøvelser og sjekke brannsikkerheten hjemme

Pressemelding om spennende kommunalt initiativ:

FRITIDSMESSE FOR FUNKSJONSHEMMEDE

STØTTEKONSERT

STØTTEKONSERT FLOMOFRENE I SØRØST-ASIA Tranbyhallen (Rusfritt ) Fredag 7.Januar kl.18:00

Røde, saftige og smakfulle

Belgiske bær blekner av beskjemmelse når de får selskap av de lekre Lier-bærene i butikkhyllene

Likegyldighet eller manglende engasjement?

Det er gått 14 dager siden Frivillighetssentralen og Kulturkontoret forgjeves forsøkte å samle tillitsvalgte og politikere til engasjement for større foreningsdeltakelse fra våre nye landsmenn.

Imponerende liste

Frivillighetssentralen må være kommunens mest produktive virksomhet i forhold til budsjettet på vel 600 000 kroner

Utfordrer fylkeskommunen

Åse Klundelien er en av innlederne når Drammen Kvinnesaksforening drøfter nedleggelsen av Likestillingsutvalget i Buskerud.

Program for guttekonferansen

Hva skjer'a?

Muligheter og inkludering

- Vi inviterer til å diskutere minoritetskvinners møte med det norske samfunnet i kveld, sier Janicke Solheim (på bildet th) fra Lier, og som er leder av kvinnepolitisk utvalg i Buskerud SV.

Økning på 30-40 prosent

Bestyrer på Eiksetra, Truls Hafslund, ser fram til at utbedringa av Eikeseterveien blir ferdig --

Lions Røde - fjær aksjon i Lier

I Syllling var Karl Bellen Lions mann på stedet

Grasrotandelen betyr mye for idrettslagene

Lag og foreninger i Lier har så langt i år tjent 330 000 kroner på Grasrotandelen gjennom Norsk Tipping

Dobbelt 1. plass på ATV

I helgen gikk andre runde av Norgescupen på ATV i Mosjøen.

- Målet er å dømme i Tippeligaen

Selv om ingen av buskerudlagene kom til finalen var vårt fylke representert med assistentdommer Atle Wangsnes Myrvang (14) og hoveddommer Usman Aslam (15) fra Liungen i finalen mellom Mathare fra Kenya og osloklubben Bøler i årets Norway Cup.

24 timers samling for ressurselever i Lier

Det var aktivitetslederkurset i Syllinghallen for skoleungdom fra Lier

Mer fokus på trim

I Syllinghallen på tirsdag fikk 45 deltakere fra barnehager og SFO i Lier en innføring i nye øvelser for de mindre av instruktører fra Friskis og Svettis.

Solide tilskudd til frivillig arbeid

Lier Historielag fikk kr 30 000 fra Lierstøtten til digitalisering av lagets bildearkiv, som er bygdas fotografiske hukommelse.

Barnehage med sjel

Pedagogisk leder Iren Vilhelmshaugen Bern, Maren Mathiesen Hagen og styrer Jørn Inge Axelson, er tre av 120-130 som lørdag feiret Bakkeli barnehages 40 - årsjubileum.

Mange grasrøtter små ...

Siden Norsk Tipping innførte Grasrotandelen i 2009 har foreninger og lag i Lier mottatt 2,3 millioner via ordningen.

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Jordbærplanter ble flyttet

- Vi flytter 6000 planter hit, sa Jordbærkongen Simen A Myhrene i spissen for en dugnadsgjeng for JordBæreventyret gjorde jobben på jordet ned mot Svangstrand i dag.

Eiksetra på sitt beste

Aktivitetsleder Ragnhild Leirseth (her tv) i Drammens og Oplands Turistforening var svært fornøyd med Barnas Turdag på søndag og ikke minst med at DOT ble tildelt miljøfyrtårnsertifikat av Drammensordføreren.

Slår seg sammen

Liungen og Sjåstad samarbeider i fotball.

Lierdagene: Tre uker igjen!

Nedtellingskalenderen på LIERDAGENE.NO viser at det nå er tre uker igjen til den hektiske helgen den ellers ikke spesielt livlige Lierbyen slår ut håret og blomstrer opp med live musikk og alskens reklameboder.

Gripende øyeblikk

Kjell Treffen og kona Margaret var med og overrakte Månedens blomst til redningsmennene på "Brannvakta" i Sylling

SQC Sverige Cup på ATV

Sist helg var det nok et løp som gikk av stabelen. Denne gang i Sverige, nærmere bestemt i Ørebro

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Liunger dominerte

Preben Sagbråten (tv) ble nr 3 i juniorklassen, Tor-Erik Wam ble nr 2 i eliteklassen og Jørn Huseby gikk helt til topps i Norgescupen i helgen.

Som sild i tønne på Lierbyen skole.

Nesten 250 hadde funnet veien til årets Sild og Jazz på Lierbyen skole.

- Nye og spennende muligheter

Det mener Ingeborg Rivelsrud (på bildet), leder av Kultur og Fritid etter møtet med representanter for beboerne i Lierbyen, foreningslivet, bedriftene og kommunen

Syv toppturer på én dag?

Turistforeningen inviterer til en tur over 7 topper i Drammens nordmark 3. juni.

Lierdamer inviterer til damelørdag

Gi sjelen påfyll lørdag 17. mars!

Kreative ungdommer

Det ble jobbet med skulptur, marionetter, strikking, maling, miljø, vennskap, film og animasjon på Klubbhuset på Tranby sist helg

Misfornøyd med tredjeplassen

Både Jørgen Broch og Jan Rune Fuglerud (på bildet) kom på pallen i motocross-NM, men Jan Rune var ikke blid, da det ble omstart i finaleheatet

Setter arbeidsvilkår i fokus

For 25. året på rad besøker LOs Sommerpatrulje bedrifter i Buskerud hvor det er unge arbeidstakere.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ny deltakerrekord

- Det er målet for årets St Hallvardleker, fastslår Ingvild Mjøen (leder), Julie Rokke Jagland (pressesjef) og Guro Wamstad (mediesjef).

Kirkevalget 2009: Sjåstad

Presentasjon av Sjåstad menighets kandidater til menighetsrådsvalget

Trosset kulden

Daglig leder i Turistforeningen, Henning Hoff Wikborg, møtte unge Eivind Fossum Udby og Arvid Udby etter at de hadde gjennomført Familehauern fra Eggevollen.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Positiv til samarbeid

Instruktør Per Larsen (på bildet) i Drammen og Lier Bekterevsforening ser optimistisk på å gjøre Lierhallen mer attraktiv --

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Litt knall og fall

SFO-ansatte hadde det morsomt og fikk i tillegg styrket kompetansen, da vinteraktivitetskurset ble arrangert på Oddevall.

Til motocrossens Mekka

Tirsdag reiser liungene Robin Fjeldberg og Jan Olav Lunewski sammen med elever fra Norsk Toppidrettsgymnas til Los Angeles på treningsleir

Nå starter påmeldingen til UKM

- Hva kan Buskerud-ungdom varte opp med i 2009?

Jordbærkongen får bygdeutviklingspris

Innovasjon Norges Bygdeutviklingspris for 2010 i Buskerud går til Simen A. Myhrene fra Sylling for nyskapende innsats. Prisen, som er på 50.000 kroner, deles ut i dag.

3 runde av Norgescup på ATV

I helgen var det 3 runde av Norgescupen på ATV på Jevnaker

36 kroner fra hver liung til Flyktninghjelpen

Bøssebærerne for årets TV-aksjon har vendt hjem og resultatet for årets innsamling er klar.

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Trenerkurs på Tranby

Det avholdes for tiden trenerkurs på Tranby. Kurset er i regi av Buskerud Fotballkrets, og Lier IL er vertskap.

Hodet bruser og pulserer

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

IF-ambassadør samling

Norges idrettsforbund arrangerte samling for alle If-ambassadører fra Vestfold, Telemark og Buskerud ved Skjærgården Hotell og badepark i helgen. Sjåstad Vestre Lier er IF klubben fra Lier.

Hvor grønn er Lier?

Og hvilket svar gir vi til Marie? Lier Venstre og Buskerud Unge Venstres miljøseminar "Grønn Møteplass" på Høvik skole onsdag kveld hadde fortjent flere deltakere.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Vi besøker Liers spisesteder: Stig inn

Det er bord og stoler i lokalet, men det meste av virksomheten er basert på henting eller utkjøring.

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Vi besøker Liers spisesteder: Bertel O. Steen

Kafeen i annen etasje i bilforretningen ved E-18 er kanskje Liers minst kjente serveringssted.

Norges cup 2 runde på ATV i Mosjøen lørdag 14 juli

I helgen gikk startskuddet for den andre runden i Norges cup på ATV i Mosjøen