Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: aa65d94ed3be16d8ac082ba87e7dfe13

Afrikareisen helt spesiell

Det sier Gunn Irene Torsdatter Trøen som sammen med Marius N. Kristiansen fikk Månedens blomst for sitt arbeid med Kenyaprosjektet.

Men ungdommene må dele æren sammen med flere i både Lier og Buskerud Røde Kors.

- Kulturen er annerledes, spennende dyr, deilig mat, og alt er mye større en i Norge. Synet av Mount Kenya er helt fantastisk, og vi var heldige som fikk være i nasjonalparken ved foten av dette majestetiske fjellet. Undervisningen gikk bra, vi lærte mye vi også, og det er det som er meningen med vårt twinningprosjekt, dele erfaringer og lære av hverandre. Vi har blitt kjent med mange utrolig gjestfrie og gavmilde mennesker, forteller Gunn Iren Torsdatter Trøen.

Liungene oppsummerer her det femårige prosjektet med sine venner i Afrika. Det har vært årlige utvekslinger mellom Buskerud Røde Kors og den lokale Røde Korsgruppen Nyeri Red Cross, Dunca nær Mount Kenya. - Norges Røde Kors har fått nå gitt grønt lys for at Buskerud Røde skal fortsette i fem år til, sier Gunn Iren Torsdatter. Budsjettet er på 100 000 kroner årlig, hvorav 20 000 kroner er satt av til reiseutgifter. Men de måtte betale litt av reisen selv, innrømmer liungene og smiler i det de tilføyer - det er jo en spennende form for ferie. De understreker at de læring skjer begge veier. Kenyanerne er dyktige på guiding og utrolige oppfinnsomme. De er dyltige på å utnytte sinse ressurser uten bruk av tekniske hjelpemidler som, for eksempel, helikopter og kjøretøy.

Gruppen fra Buskerud Røde Kors bestående av Eirik Kartbråten, Bjørnar Bø og Stein Øvereng og liungene Gunn Iren Torsdatter Trøen og Marius N. Kristiansen reiste til Kenya den 30. mars. De ankom Nairobi kl 22.50 etter over 16 timers reise.

Dagen etter dro de til Kenya Red Cross Federation Office, for et møte med representanten fra Norges Røde Kors, Ingrid Fossland. De fikk en sikkerhetsbriefing og praktiske opplysninger i forhold til oppholdet. Deretter dro de videre til Nyeri. Den 1.april møtte de ved Kenya Wildlife Service sitt hovedkontor, ved foten av Mount Kenya.
38 deltakere på kurset ble fordelt på disse gruppene; Nyeri Red Cross:Mount Kenya Rescue group, Nyeri Red Cross:Youth , Nyrei Red Cross: First Aid Group, Nyeri Red Cross: Board og Kenya Wildlife Service

Temaene denne dagen var kommunikasjon, oppbygging av redingstjenesten i Norge, ansvar, alarmering, responstid, hvordan de løser ulike situasjoner: gruppeoppgaver, fem punkts ordre

Rapport
Liernett bringer her et utdrag fra rapporten til Buskerud Røde Kors:

På de følgende dagene ble det kurset innen temaer som kart, kompass, avstandsbedømmelse, organisering av søk og søkemetod.. Videre kjente operasjoner for Røde Kors- folk; bysøk, manngard, stisøk med flanke, stisøk uten flanke, sirkelsøk, begreper som egensikkerhet HLR (hjerte- lungeredning, Fremmedlegeme, sideleie/stabilt sideleie undersøkelsesdrill, hode, nakke og ryggskader, blødninger og hypo/hypertermi

I ei ringløypa på en annen kursdag demonsterte og øvde de hva som måtte gjøres ved brudd, spjelking og legging av fatle, hodeskade, blødning, brannskader akuttmedisinske tilstander.
I en ny ringløype ble det trent på båresurring, båreløype, løfteteknikk , improvisert båre, knuter og stikk og revurdering av pasient under transport
Øvelser og kursopplegg ble evaluert i plenum

- Så var det utdeling av diplomer og nøkkelringer til alle deltakerne og overrekkelse av utstyret vi hadde med til fjellgruppa, forteller Gunn Iren og lister opp det sokm ble gitt:10 soveposer, 10 liggeunderlag, 4 kikkerter, 1 mobil telefon, 1 jervenduk, 2 redningsduker, 2 båretau, 3 førstehjelp sekker, 4 store sekker, Diverse førstehjelpsutstyr både til øvelse og beredskap, 12 førstehjelpsbøker, 1 videokamera, ullgensere, regntøy, luer og skjerf og bukser

- Faith, formannen i Nyeri Red Cross , Duncan, Kassereren i Nyeri Red Cross og George, leder for førstehjelpsgruppa takket oss for besøket og presenterte oss for sjefen for Kenya Wildlife Service og hans nestkommanderende, hvor det ble ovverakt gaver på vegne av Nyeri Red Cross, som takk for at vi fikk holde kurset i nasjonalparken, og deres hovedkvarter.

Vi vil også takke alle Røde Kors-avdelinger, alle bedrifter og privat personer som har bidratt, står det i rapporten.

Det vil fortsatt være muligheter for å bidra, da det skal planlegges nye turer, hvor vi kan håpe å sende med enda mer utstyr som kan brukes i deres redningsoppdrag i fjellet.

Les denne artikkel på Liernett: http://www.liernett.no/3576-laerer-av-hverandre

Under sees glimt fra kursdagene (Foto: Privat)

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode