- Hvordan kunne så mange ta så feil? Hvem skal vi gi skylden? Hvorfor vil noen dekke over det som skjedde? Hvorfor tåler ikke sannheten dagslys? Kanskje du får noen av svarene ved å se filmen «Løgnene på Lier».
Slik avsluttes den snaut 5 minutter lange traileren som ble publisert på YouTube av en anonym bruker høsten 2008. Klippet har blitt vist på YouTube nesten 5000 ganger. I tillegg til stemningsskapende musikk fra TV-serien X-Files består klippet av stillbilder fra Lier sykehus og opplesning av Ingvar Ambjørnsens debutroman «23-salen».
Det opplyses om at denne filmen ved navn «Løgnene på Lier» skal komme fra jrtvproductions våren 2009, en opplysning det ikke er mulig å få bekreftet noe sted.
Siste ord er ganske ikke sikkert sagt om behandlingsoppleggene i gamle dager. Jeg er ikke like sikker på at det kommer noe fornuftig ut av å "drive rettssak" mot tiltak som ble iverksatt etter beste evne for et snaut hundreår siden.
Traileren er uansett severdig, og årsaken er først og frems at kommentaren er tankevekkende.
En uvesentlig observasjon til slutt: Litt rart at filmskaperen bruker romertall når han ikke behersker kunsten. XXVIII betyr ikke 2008, men 28.
Tirsdag 24. mars 2009 11:04: Truls Hallingstad
Lier sykehus var, da det kunne tas i bruk i 1928, et riktig og godt svar på sterkt behov for behandling av og omsorg for mentalt syke i Buskerud og Vestfold fylker. Det ville vært lett i ettertid å ta ansvar for opprettelsen av dette tiltaket. Sykehuset var intakt og fungerte etter forutsetningene i alle fall i seksti år, til ære for oppretterne.
Skal det spørres etter ansvar, så må søkelyset rettes mot dem som startet, og over tid gjennomførte prosessen med å legge ned det godt fungerende sykehuset, innlemme det som en fjern og delvis glemt avdeling under Buslerud sentralsykehus, og bare snu ryggen til og forlate det en gang praktfulle sykehusanlegget; og legge det åpent for skandalesøkende eventyrere. Dette er det ikke lenge siden, 20 år, og der burde fremdeles ansvar påligge noen.
Tirsdag 24. mars 2009 13:48: Thorvald lerberg
Truls Hallingstad. En så vektig og viktig kommentar burde vel helst stått på redaksjonell plass. Problemet Lier Sykehus har fått fornyet aktualitet akkurat i disse dager. Hvis noen skulle føle seg kallet til å føre debatten videre, eller har synspunkter i sakens anledning, anbefaler vi vedkommende å sende innlegg til redaksjonen.
Onsdag 25. mars 2009 11:46: Svein H T
Synd at ingen tar tak i historien om Lier sykehus, og skriver ei bok med bilder fra stedet,
De som jobbet der under "storhetstiden" er vel snart borte. Kunne sikkert blitt ei fin historiebok med mange historier, bilder og minner. Det var jo en gang en liten by for seg selv med flotte grønnt anlegg osv.
Onsdag 25. mars 2009 12:15: Thorvald Lerberg
Svein H.T.Klikk deg inn her så får du vite litt: Men det er skrevet en historikk om Lier sykehus. Den fins i hvert fall på Bygdetunets rikholdige bibliotek.
http://www.liernett.no/?artikkel=2752
Onsdag 25. mars 2009 15:10: Aud Langsyn
Når Hallingstad i sitt innlegg skriver Buslerud sentralsykehus, mener han vel Puslerud?
Onsdag 25. mars 2009 19:07: Svein H T
Lerberg.
Er den art. skrevet i 2003? Mener å ha hørt at ting på dette museum nå er sprett for alle vinder. Det jeg tenkte er at det sikkert sitter mange med private fotografier
og som også kunne fortelle noe fra Lier sykehus. Der jobbet jo foruten pleiere også, skomakere, gartnere, røktere osv.
Torsdag 26. mars 2009 10:24: Thorvald Lerberg
Svein H T. Det fins sikkert fortsatt førstehånds kilder til hvordan livet var på Lier Sykehus. Nå tror jeg et godt utgangspunkt for deg i første omgang er å oppsøke det lokalhistoriske biblioteket på Bygdetunet.Ta kontakt med Servicetorget i kommunen som vil kunne gi deg mer informasjon om akkurat det. Artikkelen jeg skrev var fra Kulturminnedagen, tror det var 2003.
Lykke til!
Torsdag 22. oktober 2009 17:02: maria gundersen
men er det en film som er lagen og hvor evt kan man få tak i den?
Onsdag 19. januar 2011 17:46: John Høgslund
Lier Sykehus.
Det er lager en film. OK. Og det er helt klart at et historisk verk burde også finnes.
Men det må da være materiale i store mengder for å skrive en kriminalroman som dekker det en tenker seg kan ha skjedd her, gjerne i forholdet til bygda også.