Valgt ut blant 30 klubber
Thomas Røed, leder av IFO på Tranby og assistent Ketil Ustad og barna glede seg over at Fotballforbundet fant Tranby svært godt egnet til å sette i gang sitt nye opplegg fotball xtra fra høsten av.
Den tidligere toppspilleren, med fortid i blant annet Strømsgodset og Odd (cupmesterskap i 2000), sier at dette er mye mer enn fotballakademiet som han hadde planer om å sette i gang i inneværende år.
- Det er stilt strenge krav for å komme med, sier Thomas i en samtale på Lier IL s klubbhus som er base for IFO (Idrettskolen) på Tranby. Kravene omfatter trenerkompetanse, bane anlegg, garderober og oppholdsrom for barna. Thomas er UEFA-trener. Aktuelle assistentinstruktører er Ketil Ustad og Espen Due, begge har trenerutdannelse fra Buskerud Fotballkrets.
Når det gjelder baneanlegg stiller vi sterkt med to gressbaner, to kunstgressbaner, både liten og stor og treningsfelt. Det er også stilt krav til oppholdsrom og garderober. Barna skal skifte og ha plass til å spise,. Det er blitt testet ut ett skoleår nå ved IFO.
Fotball x-tra og er kommet i stand gjennom Fotballforbundets samarbeid med Telenor. Det er en fireårig samarbeidsavtale som løper ut i 2015
Til gjennomføring og profilering av konseptet får klubbene kostnadsfritt utstyr som bager med treningstøy til deltakerne og kjegler, vester, sammenleggbare mål, videokamera og bager med treningstøy til instruktører og klubben.
Under dagens IFO
bBarna og de foresatte velger selv om de kal være med èn, to eller tre dager uka som under dagens IFO, forteller Thomas Røed. - På onsdager er det flest, ca 30 som deltar på IFO. Det er et gjennomsnitt på 20 pr dag, oppgir han. - De betaler for bare de dagene de er her, understreker han. - Sannsynligvis kan vi ikke ta imot flere enn 40 barn i alderen 8-12 år. Det kan bli venteliste, så her er det førstemann til mølla. Søsken kommer først i køen.
Som i dag ved IFO vil barn fra de fire barneskoler få gode muligheter til å være med, fordi skyssordningen blir videreført for barn fra Heia, Nordal og Hennummarka. - De som går på IFO vil få et variert tilbud i ulike idrettsgrener . De som vil kun delta på fotball x-tra kan gjøre dette, men her kan vi også gjøre noen avbrekk ved behov. Foreløpig trenger vi ikke flere instruktører .
Maren Haverstad har hatt noe orientering i dette skoleåret. - Neste år prøver vi muligens noe nytt, for eksempel, judo, og volleyball, sier Thomas Røed.
Trivsel og utvikling
Allerede i år er målet å etablere 30 foballfritidsordninger i store breddeklubber som Lier IL utover hele landet. I 2014 skal tallet være oppe i 100.
Kvalitet er viktig både for bredde- og toppfotballen, for kvalitet skaper trivsel og utvikling. - Blant tidligere toppspillere og nåværende trenere innen spillerutvikling er både Hallvard Thoresen og Stig Inge Bjørnebye med, sier Thomas. Førstnevnte blir en av frontfigurene når det hele settes i gang fra høsten av. - Trenerne må være trygt forankret i barnefotballens verdier, uttaler Stig Inge Bjørnebye som er utviklingsansvarlig for barne- og ungdomsfotball i NFF. - Alle barn er like viktige og har krav på et tilbud som gir dem opplevelse av utfordringer og mestringsfølelse, skriver Bjørnebye i en pressemelding. - Vi må tenke helhetlig. Dette blir en sentral del av arbeidet og er et supplement til tilbudet i klubb, understreker Bjørnebye.
Visjoner
Fotballskolen har som mål å skape bevegelsesglede gjennom varierte aktiviteter, ny aktiviteter og stimulere til mer aktivitet.
De pedagogiske stikkordene er å bli sett og ta ansvar. Det skal være trygge rammer og mobbefritt. Det skal legges opp til medbestemmelse.
Den skal bidra til å skap god vaner gjennom kosthold, lekser, hygiene, skape selvstendighet, vise respekt og folkeskikk. Det skal være god planer. Fair Play vil også vektlegges.
Norsk fotball skal utvikles gjennom kvalitet og variasjon i forhold til klubbaktivitet. Det må være klare utviklingsmål.