Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cbe260b74075c41fd88eeacf18ac65e0

I fotballens bakgård

Da Liers A-lag rykket opp i 3. divisjon i 1993 var det stor optimisme --

Klubben hadde også den gang god rekruttering, selv om to av de største talentene, brødrene Vegard og Thomas Røed hadde forlatt klubben -- Men hva har skjedd siden?

Breddefotballen blomstrer fortsatt  i Lier, som i andre kommuner -- og talenter er det nok av – som i andre kommuner. Men sett i forhold til innbyggertallet kan vi ikke finne kommuner av samme størrelse med fotballag på et så lavt nivå. Seniorfotballen befinner seg nærmest i ”bakgården”, og den ser ut til å forbli på et slags mørkt fastland. Selv liungenes stolthet, Liungens kvinnelag, er for lengst blitt historie.

I følge en 5-årsplan, som ble lagt for få år siden, skulle kvinnelaget etablere seg fast i Toppserien. Men de (over-)ambisiøse planene ble lagt etter at lagets unike leder, Jan Ausland, hadde trukket seg tilbake etter en strålende jobb som lagbygger. Ausland opparbeidet seg en svært høy kompetanse i løpet av sin tid som fotballeder. Og han hadde et stort og bredt kontaktnett innen kvinnefotballen over hele Norge og som gjorde at klubben kunne spille seg opp i Toppserien gang på gang, til tross for laber interesse blant liungene. Liten støtte fra tribunen skyldes delvis den generelle lave publikumsinteressen for kvinnefotballen, men også manglende tradisjoner for lagidrett på topplan i bygda.

- Husk at dette er nivå fem, sa en trener for et guttelag til Liernett i vår. Han var kanskje noe forundret over at vi dekket en kamp med klubbens seniorlag. Og han var ikke særlig imponert over det han så på banen.

Herrefotballen i Lier på seniornivå har for lengst stagnert, selv om Spa/Bra rykket opp i fjor, og Lier ser ut til å gjøre det samme i år. Strømsgodsets trener Ronny Deila, som nå spiller for Spa/Bra i 4. divisjon skryter av de flotte baneanleggene. Og flere gode talenter får sjansen på bylag og regionslag og noen får hospitere og trene sammen med jevnaldrende spillere i distriktets beste klubb, Strømsgodset.

Allerede på 60-70 tallet spilte liertalenter som Finn Axel Olsen og Egil Olsen på SIF's elitelag. Senere måtte, som nevnt,  brødrene Vegard og Thomas Røed, i de senere årene Thomas Sørum, Mads Hansen og Vegard Dokken ut av kommunen for å finne et nivå som passet.

For 14 år siden prøvde undertegnede som skribent på sportssiden i Lierposten å utfordre ledere innen lierfotballen med dette hovedspørsmålet: - Hva må til for å heve lierfotballen? "Lier trenger en overbygningsklubb, dersom vi skal heve nivået på lang sikt", svarte en av lederne, som mente at på kort sikt var det ikke mulig å komme lenger opp enn til 3. divisjon.

Selv om divisjonssystemet er ”spisset” noe, befinner lierlagene seg enda lavere i divisjonssystemet, på nivå 5, 6 og 7. Optimismen var stor i 1993, da A-laget i Lier IL rykket opp i 3. divisjon (nivå 4). Nå er optimismen igjen tilbake med tanke på opprykk til 4. divisjon.

Men hva er Liers og de andre klubbenes målsetting videre? Satser de kun på breddefotball? Eller har de en strategi for mer enn ett år fram i tid?

”I Lier er det foreldrene som styrer fotballen”, sa en tidligere trener for en av lierklubbene i vår. Det var en klar hentydning om at heving av nivå først og fremst er avhengig gode ledere og trenere. Innen håndballen har man klart å etablere en overbygningsklubb. I St Hallvard Håndballklubb ser det ut til at talentene på junior- og seniorsiden kan få bedre tilbud i Lier enn de ellers ville fått. Samarbeidslaget G 19 i fjor og Lier IL s G-19 i år har vist at det nytter å tenke i nye baner. På jentesida bør man fortest mulig se om man kan gjøre det samme, helst fra 16-årsalderen, fordi innen jentefotballen er frafallet større.

Neste år vil sannsynligvis Spa/Bra møte Lier i 4. divisjon. Vi tror at kun Lier med sin brede og gode rekruttering vil ha potensiale til å komme lenger opp i divisjonssystemet. Men vi tror neppe på noe videre opprykk opp til 3. divisjon for klubben på Tranby, uten et samarbeid med de andre klubbene i kommunen. Og det haster med å gi de mest talentfulle og treningsvillige ungdommene et attraktivt tilbud. At Liungen ikke kan stille lag i de to siste serieomgangene før ferien tyder ikke bare på manglende styring på lagledersida, men avslører også slappe holdninger blant spillerne. Og uten gode forbilder holder man ikke på de mest treningsvillige ungdommene.

Selv klubber som definerer seg som breddeklubber burde ha større ambisjoner enn de har i dag.

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Lørdag 11. juli 2009 15:02: Liung
Moro at Liernett skriver: "Vi tror at kun Lier med sin brede og gode rekruttering vil ha potensiale til å komme lenger opp i divisjonssystemet". Kun kort tid før opprykket til Spa/Bra i fjor skrev også Liernett at Lier var det lokale laget de hadde mest tro på når det gjaldt opprykk. "Halve bygda" visste at Spa/Bra var så godt som klare for opprykk, mens Lier kun hadde en teoretisk mulighet.

Liernett har ingen troverdighet når det gjelder lokal fotball. Skribentene har gjentatte ganger bevist sin mangel på oversikt og kompetanse. I siste avsnitt skriver dere at breddeklubbene burde ha større ambisjoner enn de har i dag.

I lys av overnevnte artikkel stiller jeg stiller følgende spørsmål til Liernett v/Almaas: 1) Hva vet dere om de ambisjoner og målsetting de lokale klubbene har i dag?, 2) Hvordan vil et 3. eller 2. divisjonslag være et positivt bidrag til breddefotballen? 3) Hvordan bidro Lier ILs opphold i 3. divisjon til en bedring for breddefotballen i bygda? 4) Hvilke muligheter ga Liungens opphold i Toppserien breddefotballen i bygda? 5) Hvilke konkrete fordeler vil en evt sammenslåing eller overbygningslag gi breddefotballen over tid? Jeg finner ingenting om dette på Liernett.....
Lørdag 11. juli 2009 15:33: RR
Når en avis skriver en "kommentar" er det ikke tradisjon for at leserne kan kreve at skribenten går ut og grunngir sine påstander og legger frem ytterligere argumenter.
Leserne må ta det som står for det det er, nemlig en "kommentar" fra avisen og skribenten. Er leseren uenig er det dessverre bare leserens eget problem. Du kan jo sende inn et leserinnlegg under fullt navn slik at du også kan få frem dine synspunkter.
Lørdag 11. juli 2009 21:24: Liung
Mulig det er tradisjonen, men artikkelen (evt kommentaren) blir ikke noe bedre av den grunn. I tillegg har mange tidligere stilt spørsmål ved om Liernett kvalifiserer til betegnelsen "avis", men den debatten gidder vi ikke å dra i gang en gang til.

Men for ordens skyld: Jeg leser Liernett fordi det er gratis underholdning - ikke fordi jeg synes at inneholdet er av god kvalitet ;-)
Lørdag 11. juli 2009 21:44: Hansen
Ang Lier fotballen så er det udugellige ledere som gjør at ingen lag er i 3 divisjon. Samarbeid skulle vært i gang for mange år siden. 1 elitelag for hele Lier + egne lag i klubbene som rekuttlag for elitelaget. Syns det er ille å se at fotballen i Lier bare går en vei og det er nedover. Mange klager at liernett ikke reiser mer rundt og ser på A.lagene, hvorfor skal de lage artikler på så elendelige lag ?
Lørdag 11. juli 2009 22:15: Rune Elven
Det er nok slik flere hentyder at Spabra har fått mindre omtale og fokus en Liungen/ Lier her på Liernett. Slik var det da jeg reiste på kamper, og slik er det kanskje fortsatt. Dog skal man huske at Vi snakker om tre sesonger der Spabra har beveget seg fra bunn av mosjonsidretten til litt bedre mosjonsnivå.

Prøv å finne noe sjettedivisjonslag som fikk like mye oppmerksomhet av lokalpressen som det Spabra fikk av Liernett for 2 år siden. Dette er på mange måter overambisiøs dekning av bunnivået i norsk fotball, og det er klart etteretteligheten blir så som så, når man har som ambisjon å følge alle klubber i en stor kommune, og det er en mann på saken.

Det blir på sett og vis litt drøvtygging av det klubbens representanter selv klarer å lire av seg før under og etter en kamp. Akkurat der er nok Spabra litt bak de to andre. Skal man følge opp dette på nivå med det Liernett gjorde rundt Liungens damelag, er man avhengig av lagoppstilling før kampen, tips når spillere kommer og går osv.

Uansett tror jeg det er sunt å stikke fingeren et par tommer ned i jorda og innse at dette er idrett på nivå med å gå søndagstur på ski. Det er klart det er moro å se en sjettedivisjonskamp med lokale lag, eller fjerde for den saks skyld, men å begynne å etterlyse fotballfaglige kritterier her, blir som å etterlyse litteraturkritisk tyngde når man skriver om 17. maitalen.

Første øvelse for fotballfolket er å flytte knottettene ned på bakken. Noen samler på frimerker, andre spiller i korps. Selv kan jeg spille Lys og varme på gitar. Alt dette er i likhet med fjerdedivisjonsfotball ren hobby, og en kvalitetsdiskusjon blir helt meningsløs.

Jeg har selv spilt hobbyfotball i mange år, og vet at det farligste som finnes er ambisjoner. Ingen ting dreper et lag og et miløjø like effektivt som ambisjoner om å spille litt høyere i hobbytreet. Ta med en ball på løkka til fast tid hver uke, så vil du oppdage at det plutselig dukker opp mange mennesker som spiller fotball. Begynn å snakke om seriesystemet og opprykk så forsvinner de like kjapt. I alle fall de som er så gamle at de ikke har sjanse til å spille i premier league.

Uten å ha telt tror jeg Torger må ha produsert noe slikt som 300-600 saker på lokal bunnivåfotball de siste 6 åra. Dette gjør han utelukkende med gode intensjoner, uten betaling og kun av interesse for den lokale breddeidretten. Om "Liung" eller andre som forstår seg på fotball (regner med du er tidligere landslagsspiller), fortsatt føler det mangler dekning her, er det bare å tipse Torger. Han er tilsnakkendes.

Det er klart det mangler dybde her, men å utgi seg for å skjønne denne problematikken, uten å komme med et fnugg som tilfører debatten noe er vel også litt tynt Liung? Jeg begynner nesten tro du egenttlig er fra Drammen eller noe slikt.
Søndag 12. juli 2009 00:29: RR
All honnør til Spa/Bra, Liung. Men rekrutteringen i Lier IL er vel noe bredere enn i Spa/Bra? Liernett har skrevet sin mening her flere ganger, og det er du som mener dette er feil som har noe å motbevise, og ikke Liernett.

Sjekket oversikten til fotballkretsen, og der er Lier IL oppført med 104 lag sesongen 2009, mens Spa/Bra er oppført med 35. Her er det oppført 1 lag for vårsesong og 1 lag for høstsesong, men det er likt for begge klubbene...
Søndag 12. juli 2009 15:17: Lier-spiller
Til Rune Elven! Når du greier å sammenligne 4-5 div fotball med å gå søndagstur på ski eller spille "Lys og varme" på gitar, så er det ganske tydelig at du har for lite greie på det som skjer på fotballfronten til at du i det hele tatt burde uttale deg. Jeg skal være den første til å innrømme at det ikke akkurat er toppidrett det vi driver med, men det er ganske store forskjeller på hvor mye tid de forskjellige lagene legger ned i trening selv på dette nivået.

Vi i Lier har siden januar kjørt minst 3 treninger hver uke, og det har vært et nøye planlagt program der jeg tror de fleste spillerne hadde blodsmaken i munnen til langt ut i mars. Du kunne ha slengt deg med på noen av disse treningene, og da spørs det om du hadde stått ved dine ord. Alle treninger har vært nøye planlagt, kampene godt forberedt, vi har taktikkmøter, dugnader og er strenge på disiplin.

Det er på grunn av sånne som deg at det er lite oppslutning rundt fotball på dette nivået, fordi de fleste tror dette er gutter som bare møtes på løkka engang i blandt for å ha det moro.

Det er selvsagt mye som kan forbedres, og det er nok i hovedsak på ledersiden at det må legges nye retningslinjer og strategier for å komme seg opp i divisjonene. Men det et et like stort forbedringspotensiale blandt sånne som deg, som må innse hvor mye arbeid som legges ned, slik at dere kan komme dere litt bort fra gitarspillinga og heller begynne å støtte litt opp om lagene slik at vi kan hjelpes videre. Vi trenger alle å ta i et tak.
Søndag 12. juli 2009 19:17: GLH
Som Hansen skriver Ang Lier fotballen så er det udugellige ledere som gjør at ingen lag er høyere opp.. Samarbeid skulle vært i gang for mange år siden. 1 elitelag for hele Lier som har en trener som kan hente spillere som han vil fra lagene Lier, Sparta B, Liungen og Sylling. klubbene har da egene lag men et elitelag i sammen..

Lier elite, Lierdalen elite er feks 2 navn på laget,
Søndag 12. juli 2009 21:15: Rune Elven
Hei Lierspiller. Hyggelig at dere har orden på ting. Jeg driver for tiden og tar timer i gitar hos en professor i jazz, og øver følgelig 3 timer om dagen i tillegg til leksjoner som også er godt planlagte. Tipper du hadde slitt litt med å henge med på det og :-)

For all del, hyggelig at du tar hobbyen din alvorlig. Det er ingen ting som smaker så godt som å jobbe for noe over tid, og endelig få det til. Det å gjøre dette i gruppe, er sikkert hakket mer tilfredsstillende. Jeg har stor respekt for folk som setter seg mål og når dem.

Dog var mitt poeng at dette er noe du og dine like gjør for egen del. Ikke for å imponere "media" eller andre for den saks skyld. Akkurat som jeg gjør med gitaren og andre jeg kjenner gjør med ski på beina. Jeg hadde utvilsomt slitt med å henge med deg på trening, da jeg prøvde dette sist, røyk jeg akillesen. Jeg synes godt du kan ha større ambisjoner enn å løpe fra slike som meg (litt over datostemplinga, med ferieflesk).

Jeg forbeholder meg retten til å kalle femtedivisjonsfotball for hobby/ mosjonsnivå, og skrur på Rosenborg når jeg vil ha litt fart på sakene.
Tirsdag 14. juli 2009 09:51: Jonny
Greit det, Elven. På samme måte forbeholder jeg meg retten til å kalle Liernett for en amatørblogg som er laget av folk uten særlig peiling på fotball. Kanskje bør de holde seg til andre fagområder hvor de faktisk har noe å bidra med?
Tirsdag 14. juli 2009 16:27: Elven
Fagområde :-) Du fleiper nå? Femtedivisjonsfotball på bygda i Norge - fagområde :-)
Tirsdag 14. juli 2009 20:28: hal
Liernett bør skrive mer om breddeidretten og ikke bruke krefter på hobby A-lagene. Når Lier har en lag i 3 divsjon så kan man begynne å skrive igjen.
Tirsdag 14. juli 2009 21:00: G.A.
Liernett bør rendyrkes som humorside, spør du meg. Almaas og Elven gir allerede gode bidrag :-)
Tirsdag 14. juli 2009 23:23: L.G
Elven har vel ikke rykte på seg å ha humor, men Almås skriver bare fakta og jeg skjønner ikke hvorfor folk er negative til sannheten.
Tirsdag 14. juli 2009 23:52: Tom I.
Synes alle disse kommentarene har sporet helt av, og vil bare slutte meg til siste kommentar fra LG.
Almaas skriver bare fakta om fotballen i Lier og jeg skjønner ikke hvorfor folk er så negative til sannheten.
Fredag 7. august 2009 09:00: Lokalpatriot
Jeg synes dette var en fin oppsummering med en del historie og status på hvor lierfotballen er i dag. Jeg synes riktignok at vinklingen er litt vel negativ. I fjor startet Lierfotballen med 3 5. div lag. Ved utgangen av denne sesongen kommer det mest sannsynlig til å være 2 4 div lag og et 5. div. Nå må Lierfotballen ta nye steg, men det er ikke gitt at samarbeid er det rette. Klubbene må jobbe over tid for å skape en bedre kultur og utvikle seg videre. Jeg mener ting er på riktig vei. Utviklingen er tross alt positiv, bare den fortsetter. Man bør sammenligne seg litt med for eksemplel eikerbygdene, hvor det vel er en 4-5 3. div lag. Annet eksempel er Modum som har 2 lag i 3. div. Lier bør da ikke være noe dårligere?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode