Best eplemost fra Sogn og Telemark
Lier nådde ikke opp i konkurransen "Årets beste eplemost" i går. Eplemost fra Gvarv, Akkerhaugen og Kaupanger ble vinnerne, skriver Nationen.
Salget av alkoholfrie epledrikker øker. Vinmonopolet melder om 31% økning hittil i år på salget av alkoholfrie fruktmoster. Produsenter i Lier markedsfører kjente og gode produkter, men ingen av dem nådde opp i konkurransen "Årets beste eplemost" i går. Arrangør er "Norsk Eplefest" i samarbeid med Apéritif og Kulinarisk Akademi.
- I konkurransen Årets beste eplemost ble det blindsmakt i alt 36 eplemoster fra samtlige av landets viktigste epleregioner, som Hardanger, Sogn, Midt-Telemark og Lier-traktene. Mostene ble delt inn i to klasser, eplemoster av én eplesort og eplemost av flere sorter, skriver Nationen i dag.
-Vi legger stor vekt på eplemostens egenskaper på matbordet, sier juryleder Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.
Med seg i juryen hadde hun Linda Frostestad og Céline Vannson, begge Kulinarisk Akademi.
—Men aller viktigst er selvsagt generell kvalitet og balanse mellom syre og fruktfylde, påpeker Jacobsen.
Her er juryens mening:
Rene eplemoster
1.Økologisk eplemost frå Sogn – Discovery Amble gård, Kaupanger
2.Økologisk eplemost frå Sogn – Aroma Amble gård, Kaupanger
3.Eventyrmost fra Nordre Lindheim - Summerred, Gvarv
Blandingseplemoster
1.Vill blanding Sagaplant, Akkerhaugen
2.Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Åkerø og Summerred, Gvarv
3.Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Katja / Discovery, Gvarv
Det betyr at Liers produsenter har et forbedringspotensial som de sikkert tar fatt i før neste konkurranse.
Les mer om konkurransen på www.aperitif.no