To år etter at han begynte å spille håndball i for Sylling IF i Syllinghallen begynte han å få smerter – Jeg prøvde å bytte sko et par-tre ganger. Hælputer prøvde jeg også, forteller Mats til Liernett. - Jeg måtte stå over treninger, fordi jeg ikke tålte å trene mer enn maks èn gang i uka i hallen. Og hvis jeg skulle spille kamp i tillegg, kom smertene. Legen min var rimelig sikker på at smertene i hælene skyldes det harde golvet. Men så meldte jeg overgang til Sætre IL. Med treninger og kamper i Sætrehallen slapp smertene.
Nå har Mads, imidlertid, gitt seg med håndball og spiller fotball for Sylling IF. Med kun ei innetrening pr uke tåler han belastningen.
Gulvet i Syllinghallen er et Pulastic syntetisk dekke med en tykkelse 10 mm. Det er lagt rett på betong. Det tilfredsstiller alle offentlige krav til sportsgolv. Likevel ser det ut til at det ikke er godt nok. Det har gitt mange skader.
Bekymret trener Hege Solberg har vært trener helt siden før Syllinghallen ble åpnet den 21. september 2003. - Vi har vært nødt til å legge opp treningene etter hvilke belastninger spillerne har hatt. Mange spillere løper hele treningsøkten, selv med smerter, så det har vært en utfordring å "lese" bevegelser, det vil si å kunne se om om noen hadde smerter. Gutter har vært spesielt utsatte, fordi de gjennom årene har brukt hallen mer enn jentene i "Storefri". Spillerne har slitt med smerter både i knær, ankelledd og i hælene.
Under kamper har det vært viktig at spillerne på benken ikke ble sittende der, men beveget seg hele tiden mens de ventet på å slippe utpå. banen. - Men noen ganger har vi foreldre med som kan massere anklene. Mange har forsøkt å bytte sko for å få en annen belastning. De legespesialistene vi har hatt kontakt med, har konkludert med at dekket er for hardt.
Nå har to-tre jenter en avtale med Lier IL om å få trene en gang i uka sammen med deres jentelag i Tranbyhallen for å redusere belastningene.
Nytt golv i 2012?
Aksjonsgruppa består av f.v.: Roar Bogerud, Anders Hørthe (leder), John Gunnar Swang, Hanne Myhre Gravdahl, Christer Beiermann.Per Lasse Tronslien --
Aksjonsgruppa har som mål å jobbe frem et nytt gulv allerede i 2012. Gruppa skal jobbe målrettet med kommunale prosesser, næringsliv og lokalt engasjement. - Vi ser for oss et spleiselag mellom kommunen, tippemidler, næringsliv og private, uttaler leder Anders Hørthe. Prislappen kan bli ca èn million kroner.
Aksjon nytt gulv i Sylling samler nå lokalsamfunnet. De har også fått med seg FAU på skolen.
Dagens ungdom er altfor puslete. Har aldri sett noe til skadeforebyggende trening i Sylling, og jeg har vanskelig for å tro at gulvet i seg selv er den eneste årsaken til skader... Jeg er ingen ekspert på hallgulv, men det skal være mulig å trene på hardere underlag uten å få belastningsskader. Før i tida trente man på asfalt i Sylling, og problemet var ikke der den gang.
Tirsdag 28. februar 2012 23:11: Sylling
Helt enig i det der! Tror folk burde gå litt i seg selv før de begynner å syte på gulvet i Syllinghallen. Og forresten så er denne artikkelen helt på tryne spørr du meg... Er vil ikke gulvet som gjorde at Mats byttet klubb, langt i fra! Han og Erik Karlsen ville selv satse på håndballen og byttet helt frivillig klubb pga satsing og tilbudet for gutte håndball i Sylling forsvant. Han spiller jo fotball igjen i Syllinghallen uten problemer.
Tirsdag 28. februar 2012 23:21: Svar til "Sylling"
Jeg anbefaler deg å ta deg god tid og lese artikkelen en gang til.
Onsdag 29. februar 2012 01:20: Roar Bogerud
Det er selvsagt helt riktig at gulvet i Syllinghallen ikke alene har skylden for at mange barn og unge i Sylling har belastningsskader. Det er en sammensatt årsak. Barn og unge i dag har langt mindre toleranse for det å gjøre samme aktivitet på samme sted mange ganger pr uke. De er altfor stillesittende fra tidlig år av. Men uansett hvordan vi ser på dette, barn og unge i Sylling er flittige brukere av hallen, både i skolens gymtimer, i midttimen og på kveldstid. Det kommer de også til å være i alle år framover. Hallen står jo der, innbydende og fristende og den skal brukes. Dessverre er gulvet altfor hardt, faktisk etter min mening hardere enn asfalten som jeg trente lag på gjennom mange år i Sylling. Det er lov å rehabilitere idrettsanlegg etter ti år, for barn og unge i Sylling også sett i et folkehelseperspektiv, bør gulvet fornyes så raskt som mulig. Ille, ja, men sett i et samfunnsperspektiv, ja, dessverre.
Onsdag 29. februar 2012 09:08: Anders-pappa
Gulvet i Syllinghallen er i flittig bruk, mest av barn og unge i vekst. Uten tvil har det tiltatt med skader som kan spores tilbake til bla hallbruk.
Å løpe på betong er ikke ønskelig for noen, heller ikke barn med eller uten sko. Etter min mening bør det begrenses hallbruk uten sko eller matter. Videre bør:-) belastningen på barn i vekst varieres mest mulig. Dvs kroppsøvning må gjøres andre steder enn kunn i hallen :-)på vinterstid, mer ut. Midttimene bør brukes andre steder enn i hallen, og det bør utvikles ett tett samarbeide mellom Sylling IF og skolen for å gi mer variert belastning. Inntil det best egnede gulv er på plass.
Å påstå at barn tålte mer før blir bort i mot usaklig. Realiteten er at det harde gulvet i hallen brukes på skolen, i fritidsordning, etter skoletid, under kunn delvis kyndig veiledning. Dette, gjør at barn har en mye større belastning på beina nå enn før, da gymsalen var av parkett, ingen sfo tid i hallen, trening i sylling if også var på parkett.
Onsdag 29. februar 2012 18:12: Redaksjonen, Torger Almaas
Til "Sylling": I intervjuet har ikke Mats Eidal Olsen oppgitt ÅRSAKEN til at han byttet klubb, selv om det kan forstås slik i teksten (se sitat nedenfor), Men han konstaterte at smertene forsvant som FØLGE av klubbskiftet, uavhengig hva som var motivasjonen for å bytte klubb. Sitat; "Men så meldte jeg overgang til Sætre IL. Med treninger og kamper i Sætrehallen slapp smertene"