Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 1a81230e119518fbb6a62ade7c145f5d

Økologi og filosofi

Martin Kuhn, vinneren av utsmykkingskonkurransen, vil sørge for at larvikitt blir et bærende element på nye Høvik skole.

Larvikit er nok et godt valg, siden larvikit ble kåret til ”nasjonalstein” i 2008. Kuhn har arbeidet med denne steinen mange år. Den kalles labrador, egentlig et mineral, en natronholdig varietet av feltspaten som brukes til prydstein. Labrador er en kommersialisering av Larvikit.

Inspirert av gresk mytologi vil Kuhn bygge en brønnskulptur, kalt Atlas.

Les mer om Atlas her:

http://no.wikipedia.org/wiki/Atlas_(mytologi)

Skoletorgets midterste søyler på Høvik skole vil erstattes av en labradorsøyle. Den vil bli 7,5 meter høy. I den kunstneriske utformingen har Kuhn tenkt å bruke en stor sammenhengende larvikitblokk.
For å få til et fritt spill i vannet og for å gjøre overflaten mer interessant vil han dele blokken i fem ulike store stykker –

Vannet som element vil bli uttrykt ved den sterkt, krystallinske overflaten til labradorelementene som står oppå hverandre.

Larvikiten vil få en høyde på 7.50 meter. Hver side vil måle 1 til 1.50 meter. Vekten blir på hele 30 tonn

På ”torget" og i uteområdet blir det plassert småskulpturer. Med sin form og overflate minner det om vanndråper. Disse skulpturene er også av larvikit.

To steinobjekter, assosiert til vanndråper vil bli plassert på torget. De knyttes til den store Atlasbrønnen innendørs.

Utendørs vil man få en optisk forlengelse av torget. Torget er skolens sentrale hall. Den fører gjennom store glassvinduer til uteområdet.

Det skal monteres sju solarmoduler på skolens sørlige ytterflate. Det muliggjør at vannet ved ”Atlasbrønnen” flyter og griper ideen om kunst, natur og teknikk. Solarmodulene blir synlige og stiller spørsmål.
Ved hjelp av sola produserer solarmodulene energi som omdanner energien til strøm. Energien overføres til Atlasbrønnen inne på skolen. Sol og naturkraft skal gjøres synlig i skolens indre.

Modulenes overflatestruktur vil vise seg ved sin blå silisumskrystaller. Når lyset faller på forvandler krystallen seg til en lysende, strålende overflate med avstansvirkning

- Myten om ”Atlas” skal gi Høvik skole og dermed ”torget” en identitet, som kan virke pedagogisk, filosofisk og spirituelt, skriver Kuhn, blant annet, i idèheftet som han har forfattet. – Det oppstår et gedigent bilde, historier blir fortalt og synliggjort. Den monumentale steinskulpturen er midtpunktet i fellesdriften av skolen og dermed i fellesdriften av skolen. En skal kunne berøre, betrakte og dvele ved den, skriver Kuhn.

Høvik skole vil bli en skole med plass til 950 elever.

Det er satt av 1, 5 millioner til utsmykkingen. Summen inkluderer blant annet honorar til kunstner med assistenter, konsulenter og underleverandører, produksjon av kunstverket, frakt og forsikring, montering og detaljtilpasninger og kunstners utgifter til samarbeid med arkitekt og oppdragsgiver samt oppfølging på byggeplassen.

Konkurransen

Gjennom forskjellige kunstnerorganisasjoner ble det utlyst en prekvalifisering. I alt 101 profesjonelle kunstnere meldte sin interesse. Utsmykkingskomiteen valgte til slutt fem kunstnere eller kunstnergrupper. Disse ble invitert til lukket konkurranse med utgangspunkt i et eget gjennomarbeidet konkurranseprogram.

- Området har en naturlig og åpen kontakt med dyrket mark og gårdsanlegg med grønnkledte åser i ryggen og utsikt til Drammensfjorden i front. Den arkitektoniske utformingen både åpner opp mot omgivelsene og legger tilrette for et variert og stimulert ”indre liv” med gode felleskapsløsninger der transparens og ”dannelsesreisen” er sentrale stikkord, skriver blant annet jury- og utsmykkingskomiteen i sitt program for den lukkede konkurransen.

Jury- / Utsmykkingskomiteen har bestått av (se det nederste av bildene): Hege Larsen (kulturkontoret, tv på bildet), videre mot høyre, Reidun Bull-Hansen, Lisbeth Grøvdal (rektor ved Høvik skole) og Tom Ottar.
Erik Andre Bergan var ikke til stede ved presentasjonen på mandag.

 

Les mer om Martin Kuhn her:

http://www.gamleormelet.no/data.html?news_articles.nid=218

 

 

http://www.op.no/nyheter/article3332934.ece

 

 

http://www.sb.no/article/20080603/KULTUR/250664918/1158

 

 

http://www-lu.hive.no/videreutdanning/skulptur/skulpturbilder_000.htm

Under glimt av skisser og bilder som kan sees på biblioteket i Lierbyen. De fire øvrige forslagene finner du også der.

1/5 (resized_DSC_7918.jpg)
2/5 (resized_DSC_7919.jpg)
3/5 (resized_DSC_7922.jpg)
4/5 (resized_DSC_7923.jpg)
5/5 (resized_kunstner_utsmykningskomite.jpg)
Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode