Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Våridyll

Skyfri himmel lokker deg ut i skog og mark, men blant fjorårets løv og vårblomster venter ikke bare mose og spirende gress; et halvårs forbruk av sprøytespisser ligger også i vårsola. Ukens gjesteskribent er Elin Fauske.

«Det einaste ho ønska seg va ein solskinnsdag. Skyfri himmel.» Bjørn Eidsvågs musikk kom sivende ut av høyttaleren der vi presset Fiestan opp Lierbakkene på vei til en kulturrunde i hovedstaden. Våren var her for fullt, og mellom brunt gress og veigrus stakk glade hestehoven fram. Skyfrihimmel og mange varmegrader lovte godt, og i baksetet stod årets første piknik: baguetter, skinke og franske oster i en velbrukt kurv. Barna satt der forventningsfulle i baksetet blant fotball, frisbee, piknikteppe, og norske drivhusjordbærne som luktet så alt for godt. Før vi passerte Lysaker var jordbærene borte.

Inne i Oslo møtte vi mer trafikk en vi var vant til mellom epletrærne i Lierdalen. Parkeringsplassene var opptatte, parkeringshusene fulle, og ungene ble mer og mer sultne. Med en liten bil fikk vi klemt den mellom en konteiner med byggeavfall og en lastebil. Det skulle bli piknik før besøk på Akershus Festning, og med tung kurv gikk vi gatelangs i vårsolen. I parken foran fasjonable Engebret Cafe foldet vi ut teppet.

Det stakk litt i hva jeg trodde var stive gresstrå, og vi dekket på teppet med fargerike tallerkener. Kyllingen var akkurat blitt partert idet eldstemann sier det stikker i foten. Snøen som nylig hadde smeltet avdekket fjorårets tørre gresstubber, årgammelt løv og et halvt års forbruk av sprøytespisser blant Oslos narkomane. Sprøytespissene lå der presset mellom gress og piknikteppet og slikket sol i all sin uvisse dødelighet.

Etter en rask oppsamling av eiendeler var vi på Legevakta hvor vi begynte testing for HIV-smitte. Helsepersonalet fortalte at de hvert år fikk rundt 100 henvendelser fra folk som hadde stukket seg på sprøytespisser som narkomane hadde slengt fra seg.
Norsk rusomsorgsdebatt er omfattende og velfylt til randen med gode intensjoner, og gratis utdelingen av sprøyter skal beskytte narkomane mot å smitte hverandre. Men på bekostning av hvem? Sprøytebussen i Oslo deler alene ut mellom 5000 og 7000 sprøyter daglig. Det tilsvarer rundt to millioner sprøytespisser hvert år.

Riktignok samles noen av sprøytespissene inn gjennom en panteordning, og prosjektleder Pål Henriksen i Frelsesarmeen i Oslo forteller at arbeidslystne rusmisbrukere jobber for dagslønn og plukker 120-130 sprøytespisser hver dag i sommermånedene. Hvor resten havner, vet vi ikke, men et lite knippe lå under piknikteppet vårt.

Denne ordningen gir HIV-beskyttelse for en samfunnsgruppe på bekostning av økt smittefare for alle andre. En litteraturoppsummering, nylig publisert i tidsskriftet Global Drug Policy and Practice, konkluderer med at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å hevde at gratis utdeling av sprøyter forebygger overføring av HIV-smitte blant stoffmisbrukere. Allikevel beskrives sprøytespiss - og sprøytebytteprogrammer som en dominerende komponent i smittevernarbeidet blant narkotikabrukere i Norge og 16 medlemsstater i EU.

Leder for feltpleien ved Rusmiddeletaten i Oslo, Liv Heidi Bjerkmo forteller at «de narkomane får tak i sprøyter uansett, men om de må kjøpe sprøytene på apoteket deler de sprøytene oftere, og det vil øke risikoen for spredning av HIV og hepatitt».

- Kirkens Bymisjon i Kongsberg har på ett år delt ut 6420 sprøyter forteller Jon Ivar Windstad. De har i et par års tid hatt en panteordning hvor nye brukere får utdelt sprøyter, deretter må de levere 30 brukte for å få 30 nye. Allikevel er det mange sprøytespisser der ute og Kirkens Bymisjon har en gruppe som plukker opp sprøyter i Kongsberg. Drammen har tilsvarende ordninger, men disse er underlagt kommunen. Jeg ringer Lier kommune for opplysninger om utdeling og innsamling av sprøytespisser. Trass i gjentatte henvendelser har jeg ikke fått noen i tale.

Sannsynligheten for at barna og jeg var smittet var minimal, men usikkerheten var noe vi måtte leve med. I ett helt år ble jeg jevnlig HIV-testet av fastlegen. Det kjentes litt uvirkelig å møte barna på legekontoret i lunsjpausen for så å hviske i luka: «Vi skal bare ta en HIV-test. Igjen».

Millioner av sprøytespisser deles ut gratis hvert år, men bare en liten andel samles inn igjen. Resten ligger der ute, blant løv, vårblomster og spirende gress. De ligger der i vårsola til fare for piknikelskende familier og vinterbleke barneføtter.

Flere saker fra arkivet

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Agent 25 på oppdrag i Sylling

På lørdag er det igjen klart for et nytt jordbæreventyr, og denne gangen kommer blant annet Agent 25, kjent fra Kometkameratene på NRK

- Vi kommer tilbake

- Det er god og rolig atmosfære, og gode baner. I det hele tatt er det et flott arrangement, sier leder Steinar Tessem på vegne av sitt lag Røa om Liungen Cup

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Liertoppen feirer fødselsdag

I løpet av 25 år har det vært mange glade kjøp og mange bitre nederlag.

Ny tunnel mellom Lier og Oslo S?

Norconsult, et av selskapene som jobber med fremtidsfantasiene om høyhastighetstog i Norge, er kommet til at en helt ny tunnel fra Lier til Oslo S er en forutsetning, skriver Teknisk Ukeblad.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Venter på bussen

Mens Jernbaneverket forlenger plattformen på Lier st. venter pendlerne tålmodig på bussen som skal erstatte toget.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Store forsinkelser

Togtrafikken gjennom Lier med store forsinkelser mandag morgen og utover dagen

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Lierkunstner ble vel mottatt i Kongsberg

Et tredvetall interesserte møtte opp da Kongsberg Kunstforenings sommerutstilling ”Bobler” ble åpnet lørdag. Utstillingen består av noen av Bente Sommerfeldt-Colbergs spennende installasjoner og glassbobler.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Elg kolliderte og sau distraherte

To hendelser involverte dyr på eller ved veiene i Lier i dag. I det ene tilfellet støtte en elg sammen med en bil ved Damtjern.

Fortsatt høye priser

Men prisene varierer noe i Lier. Assisterende butikksjefer på Kiwi, Lierbyen, Sahel Radmard og Christoffer Larsen-Asp hadde det lavest pristilbud på norsk jordbær på St. Hansaften -

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Trives bedre i Oslo enn i Lier

Ex-liungen Bjørn Eidsvåg har funnet mange fordeler i hovedstaden.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Ekstra fotballøkter

Rundt 60 barn var med på "Stoppendagen" på lørdag.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ingen flere lokale 5. divisjonsresultater i helga --

På grunn av snødekte baner ble både Liers og Liungens seriestart utsatte

- Ønsker en sann folkekirke

Hilde-Solveig Trogstad Johnsen (21), opprinnelig fra Drammen, men nå bosatt i Lier, ble valgt inn til bispedømmerådet i Tunsberg bispedømme under høstens kirkevalg.

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Proffe gardsgutter

Hans Erik Sand, som en ledig, sakkyndig og godt informerende speaker frontet et flott arrangement av Gardsgutta --

Dumping av asbest ved Damtjern

Takplater som inneholder asbest er dumpet langs gangveien mellom E18 og Damtjern på Tranby

Halloween i Norge

Så er Halloween over og hvilken skuffelse som ventet oss hjemme. Vi var bare en liten tur ute og i mellomtiden hadde noen både sprayet ned hoveddøren med sølvspray og stygge ord og ødelagt ringeklokken.

Vintersol og snømåkerøyne

- Jeg hater vinteren, hutrer ei venninne i magekort jakke og høye og høye støvletter. Ukens petit er ved Elin Fauske.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Liers nye, gamle vandringsvei

Pilegrimsveien er blant Liers mest spennende, men dessverre også mest ukjente veier.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Pressemelding fra Lier Volleyballklubb herrer elite

Denne helga har vi spilt 3 treningskamper mot 2 andre elitelag og ett førstedivisjonslag. Kampene har gitt oss mye nyttig erfaring og god trening frem mot seriestart neste helg!

Over halvparten leverte momsoppgave på nett i Buskerud

Stadig flere av de næringsdrivende i Buskerud leverer momsoppgaven sin over internett. I august i år ble over halvparten, 51,4%, levert på denne måten. Det er store variasjoner mellom kommunene. De næringsdrivende i Ål topper listen med 68,2%, mens Rollag er på bunn med 27%.

Gjør Lier bedre kjent

Distriktets største avis har ofte saker fra Lier. Hele avisa er gratis både på papir og nett.

Hundrevis trimmet

Så ble det endelig litt liv i Bakerikvartalet igjen. Sollaug Arnesen var strålende fornøyd med publikumsbesøket på åpningsdagen for det nye treningssenteret .

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Våren kommer til Tranby

Det er både fuglesang og vårblomster på Tranby for tida. Men det aller kjæreste vårtegnet er at musikkorpsene begynner å røre på seg.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Kampen om annonsekronene

Leder: - Å plassere alle egg i én kurv støtter aktivt opp under monopoldannelsen innenfor norsk presse

Glade for lite snø

Etter å ha overskredet budsjettet for brøyting i fjor, sparer Lier kommune store beløp på en snøfattig vinter i år

Takstmannen

- Hvordan utarbeides en takst og hvor stor vekt ilegges lukt, smak og estetisk sans? Det spør Elin Fauske om i Ukens petit.

Nissefest på Eiksetra

Sjåstad Vestre Lier IL arrangerer nissefest på Eiksetra lørdag 17. desember.

Lier droppet reiselivsmessen

Verken Lier eller jubileumsbyen Drammen viser ansikt på årets reiselivsmesse i Lillestrøm. Det er for så vidt greit, for messen blir tynnere og mindre interessant for hvert år.

Oppgraderte uteområdene

Både store og små i Tranby barnehage gikk lei av at all sand på mystisk vis endte opp alle andre steder enn der den skulle være, nemlig i sandbassenget på lekeplassen

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Takket nei til Buskerud Kollektivtrafikk

Fra mandag 26. mars vil busstilbudet i Lier kuttes. Endringene påvirker både busstilbudet mellom Oslo og Lierbyen og mellom Sylling og Lierbyen/Drammen.

Litt knall og fall

SFO-ansatte hadde det morsomt og fikk i tillegg styrket kompetansen, da vinteraktivitetskurset ble arrangert på Oddevall.

Lier kommune svarer godt

Lier kommer på tredjeplass, bare slått av Bærum og Drammen, i en landsomfattende undersøkelse av håndtering av henvendelser fra publikum.

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Litt uvant første dagen

Tiåringen Sander Hesvik Golmen har vært på fotballskole i Bærum med trenere fra AC Milan

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Liung viste vei til fotomotiver

Da en fotobutikk i Drammen arrangerte byvandring for over femti ivrige fotografer i formiddag, var det en liung som viste vei gjennom byen.

Vennskap som pleies

Glenn Solberg og danske Søren Stryger spilte proffhåndball sammen i Flensburg. På lørdag ble det spilt "dobbeltlandskamper" i fotball der også sønnene Magnus (tv) og Mads Carl spilte

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Tur til Grøstadbråten?

Ukas post finner du på plassen der Ole Nilsen og kona Mare Larsdatter bodde med barna på 1800-tallet ---

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Synkende oppslutning om TV-aksjonen

Liungene ga hårfint mer enn drammenserne, men tallene fra Lier og Drammen er ikke særlig imponerende. Er vi blitt gjerrige?

Gratis trening i hele sommer

På Hestesletta ved Hennumarka tilbys det organisert trening to dager i uken denne sommeren

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Vant på Gamle gress

Liungens G-13 slo Skiold United i siste kamp om avdelingsmesterskapet tirsdag kveld

Børresen 100 år

En fremsynt drammenser, store skogarealer, brukbar energitilgang, gode transportmuligheter og nok arbeidskraft. Ja, det var nøkkelen bak suksessbedriften A/S Børresen. For det er ikke alle Lier-bedrifter som kan feire 100-årsjubileum.

Hjelpeaksjon for Etiopia

Britt Celine Oldebråten fra Lier har besøkt et av ADRAs prosjekter i Etiopia

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Avluttet med seier

Toppscorerne Edvin Blazys (17 mål) og Jon Brenden (18 mål) bidro sterkt til en god sesong for Lier futsal.

På bolletoppen

- Det er ingen tvil om at folk i Buskerud liker boller

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Svanedammen

Et sted mellom Lierbyen og Drammen har noen bygget et tårn av tre. Impregnerte totoms bord, sprayet ned med billig graffiti.

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Gressbaneåpning på løkka

Snøen har nærmest smeltet i løpet av timer de siste dagene, men to gutter i Sylling klarte ikke å vente, så de startet opp å måke på lørdag -

Fengslende teateropplevelse

Skuespillerne Bjørn Helge Warud og Marius Granholt fra Askeladden Friteater ga barn og voksne en fri og modernisert versjon av eventyret om "Askeladden og de gode hjelperne".

- Dette rammer først og fremst pendlere og ungdom

Ordfører Helene Justad (H) reagerer på at Buskerud Kollektivtrafikk AS nå vil kutte i busstilbudet i Lier.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

Toppforhold i skiløypene

-- Jeg måtte åpne klokka ti i dag, en time før normal åpningstid, fordi det var folk utenfor, sa Truls Hafslund, bestyrer av Eiksetra til Lier-nett søndag kveld. En fornøyd altmuligmann på Liers mest besøkte turområde rapporter om 40-50 biler rundt Eiksetra og fullt på parkeringsplassen på Eggevollen. Ellers var det også et trettitalls biler på og rundt parkeringsplassen i Kanada.

Godt besøk ga tomme trær

- Mulighet til selvplukk så langt det rekker, sa arrangørene. De fikk rett, for med den store tilstrømningen til Eplefestivalen ble trærne ribbet for epler allerede lørdag.

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Lier blant de gjerrigste i går

Kommunen takker for god innsats, men Lier ble en av landets aller dårligste i gårsdagens TV-aksjon.

Full pakke i Lier på Hallvardsdagen

Søndag 15. mai er St. Hallvards dag, og aldri har Lier hatt et mer omfattende program for markering av Liers egen helgen, som Drammen og Oslo alltid har tatt langt bedre vare på.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Kraftig væromslag

Himmelen gikk fra blå til svart på kort tid fredag kveld, og temperaturene stupte

Det du ikke fikk vite om kulturhusenes økonomi

Kulturhusplanene i Lier skjøt fart etter at ansatte fra kulturkontoret hadde besøkt fire kulturhus i Akershus i 2006. I dag sliter tre av de fire kulturhusene tungt, og et av dem er på randen av konkurs, men det er bare det fjerde huset vi hører om.

Skolepatrulje med stort ansvar

Bil kjørte forbi køen på rødt lys og to barn tok snarveien i trafikkaoset ved Hegg skole i dag tidlig. Det skaper engstelse blant foreldre.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør