Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Myrmenn på Oppsalsetra i Lier

Politisk hengemyr: I en tid hvor allmenn stemmerett ikke var noen selvfølge kunne man kjøpe seg stemmerett for bare 5 kroner i Lier.

Da eidsvollsmennene førte Norges Grunnlov i pennen hadde de nok ikke allmenn stemmerett som noe stort mål og ønske. Men da de storpolitiske ideologier kom i 1880-årene med fremveksten av partipolitikken, ble et lite smutthull i paragraf 50 utnyttet til det fulle.

Grunnloven ga her nemlig bare stemmerett til embetsmenn, borgere og gårdeiere i byene og embetsmenn og de som eide eller leide matrikulert grunn på landet. Men det eksisterte ikke noe minstemål for hvor stor eiendommen måtte være for å kvalifisere til stemmerett. Det betød at man i praksis kunne eie en verdiløs myr langt inni granskauen, noe etter hvert mange gikk til anskaffelse av.

Det var stort sett Venstre-folk som benyttet seg av dette smutthullet og kjøpte seg en myrlapp, siden Høyre-folk gjerne allerede var jordeiere og derfor også stemmeberettigede.

Myrmenn på Oppsalsetra

Stormyra i Vestmarka lå under gården Øvre Opsal, og her ble det fraskilt 400 parseller på 12x13 meter før stortingsvalget i 1882. Dermed fikk de nye jordeierne utstedt et skjøte, et synlig bevis på sin nye rang, og dermed også stemmerett.

Morgenbladet, en av de fremste konservative avisene på 1800-tallet, anså denne praksisen som meget tvilsom.
- Sorenskriveren i Lier burde neppe ha modtaget den Skyldsætningsforretning hvorved 400 Parceller fraskiltes Gaarden Øvre Opsal, skrev Morgenbladet.

Høyre-politikeren Otto Rode, som senere representerte Buskerud på Stortinget, malte med «stor gru et bilde av myrmannsvesenet», som muliggjorde at «enhver kunne kjøpe seg stemmerett for 5 kroner» kan vi lese i (foreløpig) siste bind av Liers historie. Rode beklaget også sterkt at «Lier, der før har vært så vel ansett, nå skulle bli så utskjemt, spesielt ved dette myrmannsvesen».

Det ble riktignok en brå slutt på dette «uvesenet» da Grunnloven i 1884 ble forandret slik at kun jord over en verdi av 20 kroner kunne bli matrikulert. Men for allerede matrikulerte eiendommer gjaldt altså ikke denne bestemmelsen.

Innførelsen av alminnelig stemmerett for menn i 1898 førte til en endelig slutt på myrmannsvesenet. I 1910 fikk kvinner også allmenn stemmerett, men da kun ved kommunevalg. I 1913 ga et enstemmig Storting kvinner stemmerett på lik linje med menn.


Forfatteren Arne Garborg var blant de første som kjøpte noen kvadratmeter myr for å skaffe seg stemmerett. Ifølge myrmannsprotokollen avla han ed til grunnloven 23. september 1879.
(Kilde:
http://www.byarkivet.oslo.kommune.no/OBA/tobias/pdf_arkiv/tob2003-2.pdf)

Historie Kommunestyrevalg

1 kommentar

Søndag 22. januar 2012 01:17: Eldrid Kästel
Hei, fant følgende om "myrmannsvesenet" på NRK Sogn og Fjordane:
Publisert 06.03.2001 15:22.
På Hanekamben i Selje var seinare statsråd Sofus Arctander (då huslærar på Nordfjordeid) tidlegare ute. Han kjøpte øydegarden Hanekamben i 1867, og saman med fem andre som han selde parsellar til, fekk Arctander røysterett i 1870!
Også på ein øydegard mellom Måløy og Raudeberg og på Myklebust på Nordfjordeid kjøpte myrmennene jord. På Nordfjordeid heiter jordstykket Stemmerettshaugen den dag i dag.
Sjå: Myrmennene.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_sogn_og_fjordane/fylkesleksikon/866493.html

Flere saker fra arkivet

Myrmennene

- Visste du at mange myrer på 1880-tallet ble del av et politisk spill om stemmeretten?

En merkedag

- I dag er det 100 år siden Anna Rogstad (på bildet) møtte som den aller første kvinne på Stortinget, skriver Janicke Karin Solheim, nestleder i Norsk Kvinnesaksforbund og leder av Drammen Kvinnesaksforening.

Tamt, men som forventet?

Valgkampåpningen ved Rådhuset mandag minnet mer om et hyggelig familieselskap, der de fleste var forsiktige i sine uttrykksmåter.

Ukas post på Storemyr

Ukas Kulturminnepost 21. mai til 1. juni er Storemyr bak Kraftkollen

- Har ingen anelse om hvor stor Ulla-effekten har vært

Arbeiderpartiet kan i likhet med Høyre være fornøyde med årets skolevalg, hvor de hver stakk av med 1/3 av stemmene. Men Petter Dreier (Ap) tror det skal mye til før de puster Høyre i nakken førstkommende mandag.

Lier Venstre 125 år

Er partiet i ferd med å våkne av Tornerosesøvnen?

- Husk, bare fem minutter!

Lars Haugen, Frp og Annar B. Hansen fra UF fikk beskjed om begrenset taletid fra ordstyrer Sissel Andersen, da lokalpolitikerne presenterte seg for deltakere ved Lier voksenopplæring torsdag.

Fra 19 til 76 år

Alder og kjønn i det nye kommunestyret

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Sylling Ysteri - kapittel 2

Kap. 2 Nærmere inn på Sylling Ysteri

Norsk Kvinnesaksforening 125 år

Foredragsholder er Karin Stoltenberg som har vært en nøkkelperson i familie- og likestillingspolitikken, men har -- typisk nok, som kvinne -- fått altfor lite oppmerksomhet og anerkjennelse for dette, skriver her Janicke Karin Solheim (på bildet); leder for Drammen Kvinnesaksforening.

Lite søvn gir lite trening

- Men idrettsparet Henriette og Arne Sand kan glede seg sammen med yngstejenta etter flere arbeidsuker under lamminga.

Fremad mot Høyre

Alt vel på Vestfronten.

Kunstgressfondet reddet?

En enstemmig generalforsamling vedtok at Liungen damefotballs rekordgjeld på 912 000 kroner skal innfris ved et langsiktig banklån og ikke ved hjelp av klubbens fond til kunstgressbane.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Prisverdig innsats for kulturen i Lier?

Kandidater til kulturprisen 2010 må foreslås innen 1. september.

- Ubegripelig av Høyre og AP!

I dette innlegget tar Lier FrP, ved ordførerkandidat Knut Eilert Sørnes (bildet) og Morgan Langfeldt, for seg ekspropriasjon av eiendom ved Nordal skole. - Et overtramp på eiendomsretten man sjelden ser maken til.

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Lanseres som listetopp

Geir Stave, folkevalgt fra Hurum og leder i Buskerud Venstre, kaster seg inn i kmapen om å bli førstekandidat til Ventres til Stortingsvalget neste år.

Ikke-sosialistisk flertall ga sosialistisk flertall

Det konstaterer Ulla Nævestad og spør om valgordningen bør være slik.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Energieffektivisering er fremtiden

Lier kommune sparer gjennom et systematisk enøk-arbeid rundt en million kroner årlig, og trekkes frem som et eksempel til etterfølgelse

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Stor suksess for Reistad-guttene

Reistad sitt gutter 12-lag spilte i helgen Herulf cup i håndball. Det var guttene sin første turnering hvor resultatene betydde noe, og de ble kåret til vinnere i sin årsklasse.

LIER DRIFT

I følge en artikkel i Lierposten i dag, så har Lier Drift store problemer med kunne opprettholde en forsvarlig drift på sitt arbeid.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

I dag og i morgen: Loppemarked i Øverskogen

At Øverskogen ligger langt i nordvest og tåken ligger som grøt, legger ingen demper på interessen for helgens loppemarked. Folk strømmer til i stort antall.

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Vakker veteran

- lengter hjem

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Far og sønn matchvinnere

Aleksander ble tomålscorer og Spa/Bra-keeper Gabor var nok en gang svært vanskelig å overliste --

Sexmeldinger og paparazzifotografering del av mobilhverdagen

En ny undersøkelse avdekker bekymringsverdige forhold ved norske mobilvaner i Buskerud. Nå ber NetCom folk om å ta større ansvar for vern av egen person.

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Tomra i Lier sier opp 40, uten forvarsel..

Etter det en av de oppsagte forteller, er det stor harme på Tomra i Lier, da mange ansatte igår fikk utlevert en gul postit-lapp, hvor det sto at de dagen etter måtte i møte hos ledelsen. Når vedkommende spurte hva det gjaldt, kunne ikke budbringeren si noe om det..

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Avgiftsparkering på Lier stasjon

Nå innføres nye parkeringsbestemmelser for de 80 parkeringsplassene ved Lier stasjon.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Et løfte for bredde og topp

Lier kommune gir grønt lys for kunstgressbane på Stoppen

Demokratiet i Lier i fare

Tidligere formann i Tranby skolekorps og Lier musikkråd - nå leder av Hennummusikken, Svein Rognlien, er skeptisk til rutinene når Formannskapet i Lier har møter.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Leder

Noe om tillit og ansvar

Liung tatt som hovedmann bak stort dekktyveri

En 28 år gammel liung er tatt for tyveriet av bildekk til en verdi av 400.000 kroner fra Aktiv Auto i Hokksund for snart to uker siden.

Ulla Nævestad og Lier Høyre på ”autopilot”?

Erik Hære tar opp utbyggingen på Høvik/Stoppen (på bildet) i dette leserinnlegget

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Playboy og våpen til småunger

Er det bare vi som ser dette?

Aksjoner

Noen yrkesgrupper har større betydning enn andre. Det er særlig merkbart ved såkalte aksjoner eller også ved streiker. Flyvelederne er en av gruppene med stor betydning for mange.

Endelig skilt

Skiltet som peker mot Liers vennskapskommuner i Danmark, Finland og Sverige står nymalt og fint nær flaggstengene i rådhusparken.

Velgerne venter på svar

Ordfører og rådmann har seg selv å takke for rykter og uklarheter etter salget av sykehustomta.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Klar for valgkamp!

Hvilket parti representerer gubbeveldet i Lier? Hvilke kandidater kommer fra din valgkrets? Hvor stor oppslutning fikk NKP i Lier etter krigen? Hvem var Liers første ordfører?

Stort stipend til Morten Krohg

Den meget anerkjente kunstneren Morten Krohg, som bor på Øvre Bø på Lierskogen, har fått enda mer anerkjennelse og et stipend på 300.000 kroner.

Nesten umulig å holde ren

Det er svaret kultursjef Ingeborg Rivelsrud har til kritikken om at St. Hallvards kilde ligner på en gjørmepøl.

Liernett i Piraterland

St Thomas er stedet å handle gull og være pirat

Altibox kutter Discovery Channel

Her sitter jeg onsdag kveld og er ganske så forbannet på Altibox.

- Høyre er garantisten mot eiendomskatt i Lier

Kommunal eiendomsskatt vil ikke bli innført, hvis velgerne fornyer Høyres mandat til å styre kommunen de neste fire årene, skriver Ryno Andersen, Lier Høyres leder.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

23 000 kroner til Haiti

Formannskapet bevilget torsdag enstemmig kr 1 pr innbygger til Lier Røde Kors` innsamlingsaksjon.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Skoleturnering i Volleyball.

Fredag var det duket for den årlige skoleturneringa i volleyball. Som vanlig var det Tranby som inviterte. I år var forventningene til hjemmelaget spesielt store, etter flere ukers intensiv trening. Skolen alle skulle slå var fjorårsvinneren Sylling.

Vi besøker Liers spisesteder: By the Way

Spisested med ’nogo attåt’. Den litt slitne halvsøsteren til den grønne og skjeve Marché-restauranten på den andre siden av E-18 er blant de få av Liers serveringssteder som byr på frokost.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Bruk den digitale innsamlingsbøssen!

Hjelp oss å støtte Røde Kors`nødhjelpsarbeid på Haiti!

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Lier-lag i Holmenkollstafetten

5 lag fra Lier deltok i vårens vakreste eventyr, og Lier kommune BIL slo Sylling IF

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Rebusløp er fortsatt populært

Hele 19 mer eller mindre fulle biler deltok i helgens rebusløp i regi av Lier Røde Kors.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Fare for flom

Store nedbørsmengder i dag har ført til høy vannstand i Lierelva

Å lære folk førstehjelp

Det var formålet for Sylling Røde Kors Hjelpekorps, da det ble stiftet vinteren 1968

Opp av sofaen Bergo

For lite politisk aktivitet fra Buskerudbenken på Stortinget, skriver Ståle Sørensen (V) i sitt leserinnlegg

Paraglider landet i tre

Nødetatene rykket ut til det som kunne se ut som en alvorlig paragliderulykke ved Eggekollen søndag.

Børresen 100 år

En fremsynt drammenser, store skogarealer, brukbar energitilgang, gode transportmuligheter og nok arbeidskraft. Ja, det var nøkkelen bak suksessbedriften A/S Børresen. For det er ikke alle Lier-bedrifter som kan feire 100-årsjubileum.

Håper å kjøre World-cup

Karoline Haverstad fra Tranby (helt til høyre på bildet) er en av 13 syklister som er med på Norges første profflag i sykling

Over 16 000 kroner til Zambia

Liungens Jenter 12 har samlet inn over 16 000 kroner til Fotballens barneby

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?